150 godina od osvećenja
43

Patrijarh Porfirije dolazi u Mostar, za obnovu Saborne crkve se priprema donatorski ručak

G. Š.
Povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete trojice u Mostaru koja od rata još nije obnovljena, u najveći hercegovački grad dolazi patrijarh Porfirije, što će nakon 90 godina biti prvi dolazak srpskog pravoslavnog poglavara u taj grad.

Patrijarh Porfirije posjetit će Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku 23. i 24. septembra povodom osvećenja saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, kad će se u tom gradu organizovati i donatorski ručak za obnovu nekad najvećeg hrama na Balkanu, koji je jedan od simbola Mostara.

Duško Kojić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Duško Kojić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je kazao kako će dolazak srpskog patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda u dolini Neretve.

"Mi obnovom Sabornog hrama, kojom se i dalje bavimo, bavimo se i obnovom duhovnog života i uopće života kako u Mostaru, tako i u cijeloj Hercegovini. U tom smislu će nam mnogo značiti podrška i dolazak njegove svetosti", kazao je Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

Ova posjeta je, kako je naglasio značajnija i zbog činjenice, da je posljednji put neki od poglavara srpske pravoslavne crkve služio liturgiju 1933. godine u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru.

Poglavar stiže nakon 90 godina

"Tačno nakon 90 godina će liturgiju služiti patrijarh Porfirije. U našoj obnovi Sabornog hrama bila je zamisao ,do ove godišnjice obilježavanja 150 godina od osvećenja, da će biti i osvećenje Sabornog hrama, ali nismo uspjeli završiti sve radove. Bilo je tu raznih faktora, bilo je onih realnih koji su nas zaustavili, kao što je bila pandemija korona virusa koja nas je usporila, ali evo posjeta patrijarha Porfirija će biti u duhovnom smislu obnova naroda i života pravoslavnih u Hercegovini. U okviru obilježavanja 150 godina od osvećenja Saborne crkve priređujemo i donatorski ručak za završetak radova na obnovi Saborne crkve", kazao je Kojić. Ističe da se događaj organizuje zajedno sa Gradom Mostarom, te se nada da će posjeta patrijarha i donatorski ručak ponovno vratiti nadu da se ova crkva može obnoviti.

"Sad smo u fazi kad smo završili građevinske radove i kad ova crkva lijepo sija iznad grada i kada smo ono što nam je bio prvi cilj, da vratimo Mostaru njegov simbol što svakako pored Starog mosta jeste i Saborna crkva, u tom dijelu uspjeli. Ova crkva se izdigla iznad grada, osvijetljena je, ima svoju fasadu i za mnoge je savršena. Međutim, ono što je urađeno dosad u Sabornoj crkvi to je 40 posto radova i nama još dosta posla preostaje. Zbog toga smo se opredijelili da u okviru svih ovih događaja i dolaska njegove svetosti i ovog velikog jubileja koji proslavljamo napravio donatorski ručak gdje smo pozvali sve zvaničnike iz zemalja regiona, kao što je Srbija, Mađarska,Crna Gora, sve institucije i predstavnike vlasti Bi , iz Republike Srpske i Federacije BiH, svih kantona i sve predstavnike vlada, te očekujemo veliki odaziv svih pozvanih", naglasio je Kojić.

Ističe da je obnova ovog hrama od velikog značaj za sve, jer kako naglašava, uz to što se Mostar ne može smatrati obnovljenim gradom bez Saborne crkve je i činjenica, da je to jedini vjerski objekat ovakvog karaktera u regionu zahvaćenom ratom, koji još uvije čeka na svoju obnovu.

Izrazio je nad da će ovo sve imati pozitivan odjek, da bi Saborna crkva konačno dočekala svoj završetak i da se konačno ispuni misija koju su počeli 2010. godine, pod sloganom ,"Obnovimo hram - obnovimo Mostar"

Velibor Milivojević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Velibor Milivojević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević je izrazio zadovoljstvo što će Mostar, konačno nakon 90 godina imati patrijaršijsku službu u ovom prelijepom hramu i imati dodatnu šansu za obnovu hrama, koji je jedan od njegovih simbola.

"Grad Mostar je prepoznao značaj ove posjete, obnove hrama Svete Trojice te se odazvao ovom pozivu i pristao da zajednički učestvuje u organizaciji ovog događaja. Jubilej od 150 godina od osveštenja ovog hrama govori nam o prošlom vremenu ali i o snazi naroda i kulturi vjere što se u tim godinama u Mostaru i događalo", kazao je Milivojević.

Grad Mostar, kako je naglasio, u zadnje dvije godine je prepoznao značaj obnove ovog hrama te je potpomogao sa 600 hiljada KM, te se nada kako će u budućnosti pomoći oporavak objekata ali i duhovnosti srpskog naroda, te da će uz donatorski ručak biti prikupljena sredstva da Saborna crkva u Mostaru konačno zasja u punom sjaju.

Svečani doček patrijarha Porfirija u Mostaru je najavljen za 23. septembra u 19 sati ispred Saborne crkve Svete trojice, dok će se narednog dana u 8 sati održati jutarnje bogosluženje, a sveta liturgija koju će patrijarh predvoditi, najavljena je za 9 sati u mostarskom hramu.