BiH
0

Patrick Moon nasljednik ambasadora SAD-a u BiH Charlesa Englisha

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Charles English potvrdio je danas da je početkom ove sedmice američki predsjednik imenovao njegovog nasljednika, diplomatu Patricka Moona.

Kako je ambasador English kazao novinarima u Sarajevu, riječ je o veoma sposobnom profesionalnom diplomati, koji je trenutno odgovoran za Afganistan, Pakistan i još neka pitanja u State Departmentu.

Prije ovoga, Moon je bio zamjenik šefa misije u Zagrebu, tako da pored velikog iskustva u radu na nekim od najtežih pitanja vanjske politike i nacionalne sigurnosti posjeduje i značajno iskustvo iz ovog regiona.

English pojašnjava da će novi američki ambasador u našu zemlju vjerovatno stići u septembru ako prethodno američki Senat potvrdi njegovo imenovanje.

Također, ambasador English je saopćio da se vraća u SAD na nekoliko sedmica iz ličnih i porodičnih razloga. Vraća se krajem juna i očekuje da će u BiH ostati cijelo ljeto.

  • Želim da znate da još nisam završio svoj posao ovdje - poručio je američki ambasador u BiH.

Kazao je da će na konferenciji zapadni Balkan - EU, koja će biti održana 2. juna u Sarajevu, SAD predstavljati zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, kojem će to biti peta posjeta u proteklih sedam mjeseci.

  • Steinbergova posjeta će još jednom pokazati koliko smo opredijeljeni da jačamo naše veze s BiH i svim zemljama zapadnog Balkana te da pomognemo jačanje vaših veza s EU - naglasio je ambasador SAD-a u BiH.