BiH
278

Pater Anić: Možda se u novoj crkvi na Grbavici i pomoli za pobjedu Želje

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Grbavica ovih dana okončani su osnovni građevinski radovi na crkvi sv. Ignacija Lojolskog, prve isusovačke bogomolje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Dugo se tražila dozvola i lokacija. To je vrijeme iza nas i ja osobno se ne bih više vraćao. Hvala nebu i svim ljudima dobre volje, pa su osnovni građevinski radovi sada već gotovi. Mene su razveselili naši susjedi koji su pozitivno doživjeli gradnju crkve u svojoj blizini, kao i prolaznici koji su jedno vrijeme morali koristi zamjenski put kako bi došli do svoje kuće tokom prvih sedmica gradnje i sve su to strpljivo podnijeli", rekao je za Klix.ba pater Mato Anić.

On je kao zanimljivu činjenicu istakao i blizinu stadiona Grbavica te objasnio kako vidi odnos sa jednim od najvećih bosanskohercegova fudbalskih klubova.

"Morat ćemo još naći suživot i sa Željinim navijačima. Možda se u novoj crkvi katkada i pomoliti da u susjedstvu vlada duh sporta, ali i da Željo pobijedi, jer 'voli Bog Želju svog'", rekao je Anić dodavši da je sam završetak radova na crkvi teško predvidjeti.

"Sve zavisi od dinamike pristizanja novčanih sredstava. Ja bih bio zadovoljan ako bi se prva misa u njoj slavila za dvije godine", objasnio je Anić.

Ko su i šta su isusovci?

Naš sagovornik je potom dodatno opisao rad i misiju isusovaca u BiH kojih je u našoj zemlji zapravo tek troje.

"Svaki ima svoje posebno poslanje: jedan vodi župu, drugi je duhovnik i ispovjednik, a treći radi na Radio Mariji BiH. Isusovcima je između ostaloga posao da vode odgojno-obrazovne ustanove, daju duhovne vježbe, rade u pastoralu: župe, obitelji, mladi; potom izdavačka djelatnost... Osim župe, smatram da bi se isusovci u BiH trebali najviše angažirati u davanju duhovnih vježbi i u radu sa bračnim partnerima. To je naša karizma i naša posebnost. Uvjeti za takav apostolat/rad nisu baš idealni, ali jesu solidni pa vjerujem da ćemo ih dobro iskoristi posebno kad se dio osoblja preseli u novu crkvu i tako oslobodi još prostora u rezidenciji za razna okupljanja naših vjernika", rekao je Anić.

Naš sagovornik ističe kategorije vjernika i društva, jer kaže da se porodice danas suočavaju sa velikim iskušenjima, a porodica je osnovna ćelija društva. Uz to, problem je i stres kroz koji pojedinac svakodnevno prolazi.

"Zato vjerujem da bi škola kršćanske meditacije dobro došla. Smatram da i jednima i drugima isusovci imaju što ponuditi", objasnio je Anić koji živi u Sarajevu tri godine, a trenutno je urednik na Radiju Marija BiH.

Bitna je budućnost

Kaže da se ne želi zamarati prošlošću i negativnim iskustvima već da više voli gledati ispred sebe.

"Ja sam 'mladi' Sarajlija i ne volim misao držati zarobljenu prošlošću. Bitnije od onoga što je bilo jest što može biti. Ovo društvo i ovi narodi imaju budućnost ako se otvore istini, pravednosti, solidarnosti... A tu Crkva i svećenici imaju šta ponuditi. Bog je jedan i beskraj je slobode i ljubavi. Bog je takav da ga svaki čovjek treba. On nije konkurent ljudskom napretku i slobodi. Naprotiv, on je jamči i pospješuje. Ali tako je važno, prema mom mišljenju najvažnije, upoznati pravu bit Tvorca svijeta. Sarajevo je glavni grad države i kao i u svakom velikom gradu migracija stanovništva je najveća. Dakle, u njemu će uvijek biti doseljavanja, kako drugih, tako i katolika. Stoga smatram da su potrebne nove bogoslužne prostore", zaključio je Anić u razgovoru za Klix.ba.