"Opravdano" izostaju
0

Parlamentarci ne idu na bolovanje zbog manje plate

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prema informacijama o broju prijavljenih dana bolovanja koje dolaze iz bh. parlamenata, naši parlamentarci ne znaju šta znači zdravstveni problem, navodi se u saopćenju Centra za zastupanje građanskih interesa.

Naime, u parlamentu BiH u prošlom mandatu, od 2006. do 2010. godine, 42 zastupnika i 15 delegata jedva da su skupili, prema podacima administrativnih službi tog parlamenta, 100 dana bolovanja.

Istovremeno, u entitetskim parlamentima bolovanja kao da nije ni bilo. U administrativnim službama Parlamenta FBiH kažu da parlamentarci ne prijavljuju bolovanje, već samo najave da neće doći i onda im se to evidentira kao opravdan izostanak.

U saopćenju se navodi da Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju nalaže da je obavezno prijaviti bolovanje, pogotovo ako je ono duže od 42 dana.

"Logika ovog zakona kaže da onaj ko je bolestan ne radi, a samim tim i ne privređuje, pa ne može primati punu plaću. Postoji osnovica za koju se obračunava naknada za bolovanje duže od 42 dana i s dužim bolovanjem plaće parlamentaraca bi bile manje", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da s bolovanjem ili bez njega, često se dešava da zastupnika nema na sjednicama ili dođu na početak, pa potom nestanu.

"Čini se da su parlamentarci zdraviji nego ostatak populacije, dok parlamenti, a samim tim i cijela zemlja, 'boluju' od nedostatka poslaničkih inicijativa i nedonošenja novih, te izmjena postojećih zakona", navodi se u saopćenju.