BiH
3

Parlament BiH: Darko Babalj se javio za riječ, pa skoro tri minute stajao i šutio

Piše: T. S.
Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Darko Babalj nasmijao je danas svoje kolege tokom sjednice jer se javio za repliku, a zatim ustao i skoro tri minute, koliko ima vremena za repliku, šutio.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrao je Inicijativu poslanika iz Kluba SNSD-a za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno o smjenama ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.

Nakon višesatne rasprave oni su smijenjeni. Za su glasala 23 poslanika, 13 je bilo protiv, a tri suzdržana.

Današnju sjednicu do 16.30 sati direktno je prenosila BHT1, što su neki parlamentarci znali iskoristiti.

Darko Babalj, poslanik SDS-a je danas tokom rasprave zatražio repliku, a zatim ustao i šutio. Njegove kolege najprije su bile zbunjene, a onda su se počele smijati.

"Zamolio bih vas da upozorite kolege da ne komentarišu, da me ne dekoncentrišu", obratio se Babalj predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Bećiroviću, na što je Bećirović kazao da je svašta doživio na mjestu predsjedavajućeg, ali da uvijek ima novih iznenađenja.

"E, sad možete zamisliti kako je meni slušati nebuloze i gluposti", rekao je Babalj i sjeo, dok su se njegove kolege smijale na sve to.

Neki parlamentarci kritikovali su svoje kolege jer su se danas često javljali za riječ, a to čine vrlo rijetko ili nikada, ističući da je razlog njihove današnje aktivnosti to što se sjednica uživo prenosila.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić upravo zbog toga kritikovao je svog kolegu iz SDA Asima Sarajlića.

"Današnja sjednica nije nikakva senzacija za građane, iako je prenosi BHT1. Predlažem SDA i SDS-u da 100.000 CD-ova snimka sjednice podijele u svojim stranačkim promocijama", kazao je Jovičić.