BiH
4

Parkiranje na vlastitu odgovornost: Upozorenja o urušavanju zatvorskog zida

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije nemilog događaja u tuzlanskom naselju Irac u kojem je starica izgubila život usljed pada kamene gromade sa vrha zgrade, upozorenja o zadržavanju na vlastitu odgovornost u krugu oko kolektivnih stambenih objekata u Tuzli počela su nicati kao gljive poslije kiše.

Gotovo da ne postoji stambena zgrada, izuzimajući novogradnju, koja nema tablu sa takvim upozorenjem, a najčešće ih postavljaju upravitelji zgrada. Stambeni objekat ispred kojeg se dogodio nemili incident i tragična smrt starice mjesecima je bio opasan žičanom ogradom.

Poslije nekoliko mjeseci ograda oko "nebodera ubice“ je uklonjena, a nikada se nije pristupilo sanaciji uočenih deformiteta na zgradi i fasadi.

Posljednje upozorenje u nizu, vjerovali ili ne, osvanulo je na zidu Kazneno-popravnog zavoda Tuzla. Napisano je kako je zbog opasnosti od urušavanja zatvorskog zida parkiranje u blizini KPZ-a na vlastitu odgovornost. Inače, zid dijeli zatvorsko dvorište od ulice čija se desna strana koristi kao parking prostor. Šta ako padne zid?