BiH
4

FOTO / Park uredio površine kod Alipašine džamije i na mezarju Kovači

Klix.ba
Današnje pogodne vremenske prilike u Sarajevu preduzeće Park iskoristilo je kako bi realiziralo što više aktivnosti planiranih u okviru akcije "Za ljepši grad", odnosno uređenja spomen obilježja, spomen ploča, bisti, mezaristana, harema, prostora uz vjerske i druge objekte.

Već od ranih jutarnjih sati radnici Parka su bili u Memorijalnom kompleksu Kovači i novim cvijećem su uredili centralni dio u blizini mezara prvog predsjednika, rahmetli Alije Izetbegovića. Na tom mjestu zasađeno je 500 novih cvjetova viole.

Nakon toga su otpočeli radove na izradi nove cvjetne gredice na zelenoj površini uz mezaristan Alipašine džamije. Novom cvjetnom dekoracijom, uz mezaristan, od 1.000 komada cvjetova želi se istaći i naglasiti mjesto na kojemu su mezari velikana i historijskih ličnosti ovog grada i države i to rahmetli Nijaza Durakovića, Safeta Isovića, Hakije Turajlića, generala Mustafe Hajrulahovića Talijana i Zaima Imamovića, te mnogih drugih.

Parkova proljetna akcija "Za ljepši grad" bit će nastavljena i narednih dana u okviru koje gotovo sve zaslužne i historijske ličnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine neće biti zaboravljene, a dokaz tome su već realizirani, ali i projekti koji se ovih dana pripremaju u KJKP Park.

Sadnjom novog sezonskog cvijeća na zelenim površinama, preduzeće Park, osim težnje da cvijećem i zelenilom iz vlastite proizvodnje iz rasadnika u Nedžarićima i Sokolović Koloniji da doprinos umjetničkoj ljepoti svakog spomenika i objekta, ima potrebu i na ovaj način podsjetiti na vrijednosti, simbolična i historijska mjesta i spomenike, za koje se svi imamo obavezu starati i čuvati ih.

Novo cvjetno ruho u ovoj akciji dobit će i dvorišta odnosno prostori uz najznačajnije vjerske objekte u užoj gradskoj jezgri, a Park je već sa 4.500 komada cvjetova uredio zelene površine uz Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, spomen ploču Hakiji Turajliću i Titovu bistu u krugu bivše kasarne Maršal Tito.