Napustio zatvor Kula
0

Paravinja prebačen u KPZ Tunjice u Banjoj Luci

SRNA
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja, koji je zbog silovanja, odnosno pokušaja silovanja osuđen u Srbiji i BiH, te optužen za ubistvo maloljetnice u Hrvatskoj, prebačen je iz zatvora Kula u Istočnom Sarajevu u Kazneno-popravni zavod Tunjice u Banjoj Luci, potvrđeno je Srni u ovom banjalučkom zatvoru.

Paravinja ne mora kaznu da odsluži do kraja u BiH, ako Hrvatska podnese zahtjev da on ostatak kazne izdržava na njenoj teritoriji, što ona još nije učinila.

Ministarstvo pravde BiH potvrdilo je da se dvije države mogu dogovoriti, na zahtjev pravosudnih organa Hrvatske i uz saglasnost nadležnih pravosudnih organa u BiH, da osuđeni preostali dio kazne zatvora izrečene u BiH izdržava u Hrvatskoj.	To je predviđeno i rješenjem ministra pravde BiH iz decembra 2011. kojim je dozvoljeno izručenje Paravinje Hrvatskoj.

Osnovni sud na Sokocu osudio je Paravinju na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine.

Paravinju je, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i pet mjeseci zbog silovanja tražila i Srbija, ali je Ministarstvo pravde BiH odbilo molbu i poručilo da o dogovoru između Hrvatske i Srbije zavisi gdje će Paravinja izdržavati tu kaznu.

Paravinja je u Hrvatskoj optužen da je 7. juna prošle godine pokušao da siluje, a potom ubio maloljetnu Antoniju Bilić. Osim ovog krivičnog djela optužen je za još jedan pokušaj silovanja.

U julu prošle godine, nakon što je osuđen u Sokocu, izručen je Hrvatskoj zbog istrage i daljeg postupka i tu je bio do decembra, kada je ponovo doveden u BiH na izricanje pravosnažne presude kojom je potvrđena prvostepena.