BiH
26

Paradžemati uvjetuju pristupanje Islamskoj zajednici, predlažu uspostavljanje "mehanizma koordinacije"

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Džemat iz mjesta Ošve iz Maglaja obratio se Islamskoj zajednici u BiH postavljajući svoje uvjete za ulazak pod okrilje ove institucije.

Ukupno 13 uvjeta za pristupanje ovog paradžemata Islamskoj zajednici su dostavljeni u nedjelju, a nakon toga su poslati i medijima. U nastavku objavljujemo svih 13 uvjeta među kojima je i formiranje prijelaznog "koordinacionog tijela". Saopćenje za medije potpisuje Izet Hadžić, u svojstvu predstavnika muslimana naseljenog mjesta Ošve.

  1. Islam je vjera tolerancije, širokogrudnosti, znanja i pozitivne argumentacije iz Kur'ana i sunneta, stoga naglašavamo da je svaki oblik nametanja samo jednog pravnog usmjerenja po pitanju vjerskih obreda zapravo sužavanje slobode etike razilaženja u islamu, a na što se poziva veliki broj islamskih praktičara na našim prostorima

  2. Niko nema pravo vršiti pritisak nad drugim u prihvatanju određenih šerijatsko-pravnih pitanja, kao što se niko ne smije drugome nametati kao jedini autoritativni vjerski izbor uz uvažavanje mezhebskih različitosti jer su one milost a ne kazna.

  3. Zbog gore navedenog, a svjesni teškog političkog položaja Bošnjaka u ovoj zemlji, predlažemo Rijasetu da postojeći mesdžid u Ošvama koji je van uprave IZ-a, a u kome se obredi obavljaju u skladu sa Hanbelijskim mezhebom, kao takav uđe u njen sastav, a da se svi detalji ovog prijedloga dogovore među nama.

  4. Mesdžidi su Allahove kuće, i niko nema pravo od Uzvišenog Allaha da atakuje na integritet istih.

  5. Mesdžidi su kuće za izučavanje Allahove vjere i razumijevanje Allahove objave. U kontekstu toga, naglašavamo kategorički stav svih islamskih učenjaka, o nedozvoljenosti uvođenja novotarija u mesdžidima,što bi direktno važilo i za ovaj koji je pod upravom našeg odbora, kao i zabranu naplaćivanja vjerskih obreda i korištenja minbera za stranačke ili bilo koje druge interese mimo Kur'ana i sunneta

  1. Ne želimo da učestvujemo u bilo kakvim reklamiranjima ili obilascima dovišta, turbeta, niti proslava, osim dva bajrama, niti takve aktivnosti dozvoljavamo u našim mesdžidima.

  2. Napominjemo da raspolažemo stručnim vjerskim kadrom koji je studirao i završio priznate islamske škole u arapskom svijetu. Oni su ponudili svoj angažman u svrhu funkcionisanja ovog mesdžida,a ne želimo isključiti ni mogućnost angažmana nekoga iz IZ u cilju, edukativnog predavanja

  3. Takođe, IZ je oslobođena bilo kakvih finansijskih odgovornosti u pogledu našeg mesdžida. Brigu o tome vodi naše aktivno članstvo.

  4. Predlažemo da se u nekoj prelaznoj ,u trajanju npr. od 2 godine, fazi formira zajedničko koordinaciono tijelo koje će imati uvid u aktivnosti ovih džemata, i uzeti učešće u rješavanju eventualnih sporova.

  5. Pozivamo da’ije, studente, profesore i doktore u Bosni i Hercegovini kao i šire, da putem medija ili slobodnim izborom, javno objasne narodu etiku razilaženja među muslimanima, kao i principe jedinstva i zajedničkog djelovanja na temelju onoga što smo predložili.

  6. Naglašavamo da ne želimo nikakvu saradnju sa bivšim imamima službenicima Udbe, kao ni sa prošiijski orjentisanim imamima i ekstremistima koji pretjeruju u tekfiru.

  1. Rješenje vidimo jedino kroz pregovore i direktnu saradnju i to je ono što želimo sa braćom iz IZ. Prijetnje, represije i govor netrpeljivosti kategorički odbijamo ma od koga dolazile i na svaku uvredu ili laž sigurno nećemo ostati nijemi.

  2. Obavezali smo se da prestanu sve aktivnosti, razgovori koji mogu narušiti odnose među nama.