Obavljeni vjerski obredi
34

Paljenjem badnjaka i vatrometom u Tuzli najavljen dolazak pravoslavnog Božića

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana Božića večeras je u Tuzli najavljen večernjom službom, paljenjem badnjaka, a potom i vatrometom, koji je obasjao nebo iznad Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Brojni vjernici okupili su se u Saobornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, a kako bi najavili dolazak najradosnijeg blagdana Božića. Prvenstveno su prisustvovali večernjoj službi, a zatim su izašlu u dvorište saobronog hrama, gdje su obavili vjerski obred.

Svečanu liturgiju je predvodio jerej Nikola Čeketić, koji je ukazujući na značaj i suštinu Božića i Boga, vjernicima poručio da iza sebe ostave sve strahove i brige koje ih muče jer danas nemaju razloga razmišljati o njima. Također ih je pozvao da blagdane provedu u miru, ali i da u tom smjeru okrenu cijeli svoj život.

"Danas Gospod pohodi narod svoj i ako ima kome, on će pomoći. Dajte draga braćo i sestre da ostavimo sve iza sebe što imamo, a nedostojno je čovjeka i da gledavši u toplinu vatre koja grije Vitlejemsku pećinu, zadobijemo toplinu u dušama i srcima našim. Ona se zadobija samo ljubavlju jednih prema drugim. Uzevši sve u obzir, koliko smo mali i nedostojni i koliko nam Bog veliku blagodat dade, opet iz svoje ljubavi, zaista je gordo i nedostojno da mi danas nemamo ljubavi jedni prema drugima, iz bilo kojeg razloga", poručio je Čeketić.

Nakon večernje službe u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice tradicionalno je osvešten i zapaljen badnjak, a potom je uslijedio i vatromet. Po okončanju vjerskih obreda, vjernici su se uputili svojim domovima kako bi sa najbližim članovima porodice proveli predstojeće svete sate.