BiH
714

Pakistan: Nawaz Sherif odobrio višemilionsku pomoć za BiH, avion danas stiže u Sarajevo

Piše: F.V.
Nawaz Sherif
Nawaz Sherif
Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević potvrdio je da je na aerodromu u Islamabadu spreman za polijetanje vojni avion tipa Herkules 30c koji prevozi interventnu pomoć za područja Bosne i Hercegovine pogođena poplavama i klizištima.

Njegovo slijetanje na Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje se u popodnevnim satima. Očekuje se dozvola Grčke i Albanije da avion može preletjeti njihov zračni prostor.

Pomoć je osobno odobrio predsjednik Pakistana Nawaz Sherif. Pošiljku šalje Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana, a sadrži 63 potrebna artikla s liste Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kao što su pumpe za ispumpavanje vode i sredstva za prečišćavanje vode, hrana za bebe, maske i zaštitna odijela, podvodne kamere, mobilne kuhinje, šatori, deke, kanisteri za vodu i druga neophodna oprema.

"Prije dva dana smo dobili dopis iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u kojem je svim DKP-ima naloženo da pokušamo nabaviti što je više moguće pomoći. Upućeni smo na Krizni štab pri našem Ministarstvu sigurnosti, gdje sam dobio listu od 63 artikla koja su hitno potrebna u BiH. Obišao sam jučer mnoge instance u Ministarstvu vanjskih poslova Pakistana, da bi mi nakon trećeg sastanka koji sam imao bilo rečeno da će veliki vojni avion poletjeti pun artikala sa liste i da će sletjeti danas u Sarajevo", rekao je ambasador Makarević.

On se u ime BiH zahvalio pakistanskom predsjedniku Sherifu, koji je u kratkom roku, za nepuna 24 sata odobrio pomoć u višemilionskoj vrijednosti sa potrepštinama koje u su u ovom trenutku najvažnije, kao i Nedimu Riazu, generalnom direktoru deska za Evropu pri MVP Pakistana.

"Isto tako veliko hvala ovom prilikom uputio bih prijateljskom narodu Islamske Republike Pakistan za pomoć i podršku koju daju Bosni i Hercegovini u ovim teškim trenucima“, izjavio je ambasador Makarević za naš portal.