BiH
248

Pakistan donirao milion američkih dolara BiH

Piše: E. G.
Uprkos poplavama koje su nedavno zadesile Pakistan i u kojima je živote izgubilo više stotina ljudi, ova prijateljska zemlja je donirala Bosni i Hercegovini milion američkih dolara namijenjenih poplavljenim područjima u našoj zemlji.

Pakistanska vlada i narod te zemlje su odmah nakon katastrofalnih poplava u BiH poslali pun avion Herkules C130 pomoći poplavljenim područjima te su obećali i novčanu pomoć, koja će ovih dana i biti uplaćena bh. institucijama. Vlada Pakistana je na donatorskoj konferenciji u julu ove godine potvrdila da će uplatiti novac BiH.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju.

"Ono što sada posebno zadivljuje nije dodatnih milion dolara, nakon one prvobitne pomoći u maju, već činjenica da mi tu pomoć dobijamo od Pakistana nakon što je ta zemlja i sama prije nekoliko sedmica bila suočena s poplavama u kojima je poginulo više od 300 ljudi, a gotovo pola miliona ljudi su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Njima je nanesena ogromna šteta u tim poplavama i sami su u vrlo teškom stanju, potrebna je i njima pomoć, a trenutno im ponajviše pomaže Kina. Uprkos svemu oni su održali riječ, zaista svaka čast pakistanskoj vladi i narodu te zemlje", kazao je Makarević.

Vlada Pakistana je novac već prebacila svojoj Ambasadi u Sarajevu koja će ga dostaviti bh. vlastima, odnosno institucijama.

Također, neposredno prije transfera, a na sjednici IOC kontakt grupe održane u okviru 69. sjednice UN-a u New Yorku prije nekoliko dana, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Pakistana Aizaz Ahmad Chaudhry je naglasio da će Pakistan ispoštovati obećanje i poslati obećanu pomoć od milion dolara. On je tom prilikom naglasio i to da će Pakistan uvijek podržavati suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.