BiH
80

Ovom Uredbom Fadila Novalića je pala vlast u Federaciji BiH

Piše: Er. M.
Nakon svega nekoliko mjeseci od dana formiranja, pala je vlast u Federaciji BiH. Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) više nemaju podršku Demokratske fronte (DF).

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je danas premijera Federacije BiH Fadila Novalića da razriješi dužnosti ministre iz Demokratske fronte i imenuje nove obzirom da u Federaciji BiH više ne postoji parlamentarna većina.

Komšić je dodao da će potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović dati svoju saglasnost za imenovanje novih ministara.

Vlast u Federaciji BiH pala je na Uredbi o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH koju je na dnevni red Vlade Federacije BiH stavio premijer Fadil Novalić čemu su se usprotivili ministri Demokratske fronte.

Za usvajanje Uredbe glasalo je ukupno 13 ministara iz SDA i HDZ BiH čime su ministri iz DF-a, koji su glasali protiv, preglasani.

Usvojenom Uredbom o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH upravljačke strukture u većem bh. entitetu imenovati će Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri.

Potpredsjednik Vlade Federacije BiH Aleksandar Remetić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je Uredba protuzakonita obzirom da izvršni organ vlasti u FBiH ne može bilo kakvim uredbama regulisati ono što je već regulisano zakonom.

Remetić je podsjetio da Član 9. Ustava FBiH jasno precizira da "Ustav FBiH dodjeljuje nadležnost Vladi kao kolegijalnom organu i propisuje da Vlada ima pravo uredbovnog reagovanja u nuždi, tj. pravo da usvaja uredbe sa zakonskom snagom kojim se mijenjaju i dopunjuju zakoni kada Parlament Federacije BiH nije u mogućnosti da to učini“.

Remetić je kazao da primjena ove Uredbe nije u skladu ni sa Zakonom o električnoj energiji FBiH obzirom da član 116. kaže da "ovlaštenja po osnovu državnog kapitala u postojećim elektroprivrednim društvima i u društvima koja nastanu nakon prestruktuiranja elektroenergetskog sektora vrši Ministarstvo“.

Kako saznaje Klix.ba, premijer Vlade Federacije BiH kazao je na sjednici Kolegija Vlade Federacije BiH da je spreman na to da Vlada FBiH padne na Uredbi o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH.