BiH
20

Ovo je Sporazum sindikata rudara, elektroprivreda i Vlade FBiH na koji je data saglasnost

Piše: Er. M.
Na hitnoj telefonskoj sjednice Vlade FBiH donijeta je Odluka kojom je data saglasnost na sporazum između Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Vlade Federacije BiH i elektroprivrednih kompanija u Federaciji BiH.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je Sporazum između Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Vlade Federacije BiH i elektroprivrednih kompanija u Federaciji BiH jučer.

Iz Vlade Federacije BiH saopćeno je da je Vlada uz ovu odluku donijela i Zaključak kojim je uz saglasnost na tekst Sporazuma, u cilju njegove realizacije, zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da za prvu narednu sjednicu Vlade Federacije BiH pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o električnoj energiji.

Podsjećamo, premijer Novalić kazao je kako smatra da nema potrebe za povećanjem cijena električne energije i da je to posljednja opcija.

“Bitno je istaći da će se sredstva planirana za funkcionisanje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja obezbijediti kroz uštede, restrukturiranje i optimizaciju rada, te ukoliko budu nedostatna, razmotrit ćemo i mogućnost povećanja cijene električne energije. No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definisane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima SSRRFBiH i njihovim viđenjem problema, te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja”, naglasio je federalni premijer.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Na drugu stranu, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije izjavio je da ovo nije dogovoreno na jučerašnjem sastanku i da mu se čini da on i predstavnici Vlade FBiH "kao da nisu bili na istom sastanku".

Iz Vlade Federacije BiH potvrđeno nam je još jednom da cijene električne energije neće rasti.

Plan je da iz postojeće cijene električne enrgije, dakle bez poskupljenja, izdvaja se 0,01 posto za rudare, a što će kasnije biti nadoknađeno smanjenjem izdvajanja za plate u Elektroprivredi BiH.