BiH
2

Ovo je plan za uklanjanje i uništavanje avionske bombe sa Dolac Malte

Piše: N. J.
Dolac Malta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dolac Malta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Štab Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo organizirao je potrebne aktivnosti na privremenom izmještanju stanovništva zbog uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe pronađene u ulici Malta.

Uklanjanje i uništavanje avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata će provesti Federalna uprava civilne zaštite u jutarnjim satima sa nedjelje na ponedjeljak 26. augusta. Bomba je pronađena prošle sedmice prilikom izvođenja radova u naselju Dolac Malta.

Operativnim planom Federalne uprave CZ naloženo je privremeno iseljavanje stanovništva u radijusu od 250 metara, kao i iz visokih zgrada uz rub zone od 250 metara koje imaju vizuelni kontakt prema lokaciji na kojoj se bomba nalazi, zatim potpuna zabrana kretanja u radijusu od 250 do 1.200 metara i pojas ograničenog kretanja u radijusu od 1.200 do 1.700 metara.

Privremeni smještaj u OŠ "Hrasno"

Tako će stanovništvo iz dijelova naselja Dolac Malta i Čengić Vila privremeno izaći iz svojih stanova i kuća u ponedjeljak, 26. augusta, u periodu od tri do četiri sata ujutro.

Iz Civilne zaštite su pozvali stanovništvo na maksimalnu saradnju, a u izmještanje bombe su osim Federalne i Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, uključeni i MUP Kantona Sarajevo, PU Novo Sarajevo i Općinski štab CZ.

Saradnja sa ovim institucijama podrazumijeva da se stanovništvo najkasnije do 2:30 sati privremeno smjesti u prostorije OŠ "Hrasno", ulica Porodice Ribar 2, smanji, odnosno obustavi kretanje u periodu od 3 do 4 sata ujutro, u pojasu zabrane i ograničenog kretanja, u ulicama Malta, Paromlinska, Envera Šehovića, Bulevar Meše Selimovića, Nedima Filipovića, Bugojanska, Srebrenička, Fojnička, Marka Marulića, Alojza Benca, Sprečanska, Zenička, Saliha Udžvarlića, Zmaja od Bosne i druge ulice u krugu do 1.200 metara od lokacije avionske bombe. Ograničenje i zabrane se odnose na pješake i motorna vozila, osim za službene osobe i vozila koja će biti posebno označena.

U pripravnosti, od 1 do 4 sata ujutro, će biti ekipe za pružanje prve medicinske pomoći, vatrogasna i jedinica Crvenog križa. Prijevoz i pomoć u smještaju nepokretnih i slabo pokretnih osoba u prostorije OŠ Hrasno će organizovati Općinski štab CZ. Svi kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu se obratiti predstavnicima etažnih vlasnika, organima i sekretarima mjesnih zajednica Čengić Vila 1, Malta i Dolac, ili na dežurni telefon pri Štabu: 033/492-140.

Akcija će trajati pet sati

"Molimo građane da se u vrijeme provođenja mjera zaštite pridržavaju ove obavijesti, kao i uputstava osoba zaduženih za organizovanje predviđenih mjera koje će se nalaziti na terenu i nositi prsluke sa oznakama Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, zatim službenih osoba MUP-a KS, kao i drugih ovlaštenih osoba u postupku uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe. Općinski Štab civilne zaštite je osigurao dovoljne smještajne kapacitete, a građanima koji ne žele da ih koriste preporučuje se da iskoriste mogućnost smještaja kod rodbine i prijatelja", navodi se u saopćenju Općinskog štaba CZ Novo Sarajevo.

Kako smo saznali u Federalnoj upravi Civilne zaštite, posao uklanjanja i uništenja bombe trebao bi biti završen za pet sati, a bomba će biti uništena na lokaciji van grada.