15.05.2012. u 14:59

Ovo je novootvoreni Disciplinski centar za maloljetnike u Sarajevu

Prigodnim govorima danas je u Sarajevu zvanično otvorena Kantonalna javna ustanova "Disciplinski centar za maloljetnike" Kantona Sarajevo u kojem će moći boraviti 24 maloljetna prijestupnika.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
- - - - - - -
Vlada Kantona Sarajevo, osnovala je ovu javnu ustanovu još 2004. godine, a za kupovinu, sanaciju i adaptaciju danas otvorenog objekta izdvojila je 1,3 miliona KM. Predviđeno je u da u Centar budu smješteni maloljetni prijestupnici kojima je izrečena kratkotrajna odgojna mjera.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je da se radi o drugom centru ovog tipa u Federaciji BiH, a upravo izdvajanjem sredstava za centar Vlada KS-a želi pokazati koliko je važno baviti se oslobađanjem društva od ovakve pojave.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić izjavila je novinarima da iako je kapacitet ovog centra veći od prethodnog, ipak je primarna prevencija cilj svih karika u lancu sprječavanja maloljetničke delinkvencije.

Direktor Disciplinskog centra Samir Suljagić izrazio je nadu da će sadašnji kapaciteti Centra biti dovoljni za potrebe Kantona Sarajevo, jer će se dobrom organizacijom u Centru moći zbrinuti stotinu maloljetnih prijestupnika godišnje.

"Centar ispunjava stroge međunarodne standarde ovakvih ustanova. Radi se o ustanovi otvorenog tipa u koju dolaze maloljetnici koji se trajno ne izdvajaju iz svojih društvenih sredina", pojašnjava Suljagić.

Maloljetnicima će na raspolaganju biti učionica za obrazovne aktivnosti, kompjuterska, sportska sala, a s maloljetnicima će raditi stručni timovi koje čine socijalni radnik, pedagog i psiholog te odgajatelj. U Centru će raditi 11 stručnih uposlenika koji su raspoređeni u tri smjene.

Inspektor za maloljetničku delinkvenciju u MUP-u Kantona Sarajevo Mićo Letić smatra da je otvaranje ovakvog centra prvi od koraka za sistemsko rješavanje problema maloljetničke delinkvencije, jer ukoliko se maloljetnicima koji dođu u sukob sa zakonom ne posveti pažnja oni postaju punoljetni izvršioci krivičnih djela što uzrokuje pogoršanje sigurnosne situacije.

"Za prva tri mjeseca 2012. godine maloljetničko prijestupništvo je u padu za 50 posto, ali mene više brine sve brutalniji i suroviji način izvršenja krivičnog djela", potcrtava Letić.

Na izdržavanje odgojne mjere sud je u prva četiri mjeseca ove godine uputio 37 maloljetnika, dok su centri za socijalni rad, škole i roditelji na izdržavanje ovakve mjere uputili zahtjev za 15 maloljetnika.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 86
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

za 24 prestupnika?

uvazene kolege,
bojim se da ste malo podcijenili situaciju.
ista je za nijansu komplikovanija

Svi komentari
 

A šta je sa domom za maloljetne delikvente na Humu, koji je skoro prazan? Niko ga i ne spominje.Trebali su prvo popuniti taj dom, pa onda praviti novi.

 

sredite im sto bolje unutra da mogu sve razj.ebat papani balavi

 

Ovo na popravnu ustanovu ne lici,vise bi odgovaralo da ovde Sally uzornu dijecu na druzenje hehehe NASA Posao

 

sve bi ja to u gasne komore, po kratkom postupku...

 

Meni je ovo sasvim normalno, zasto ovakav luksuz, pa zna se ko ce ovde da bude, djeca ovih istih politicara koji su otvorili ovu ustanovu, E to su ti maloljetni delikventi, a sad bil vi zeljeli da vase... Pročitaj više

 

Ukinuli služenje vojske , maltene ukinuli i policiju , škola kao izletište ,sport kao zabava ili huliganstvo i šta onda očekuju !?
Da žele kompjuter i sami bi ga kupili , a ne pucu i pajser !!!
Samo... Pročitaj više

 

Da je za 24.000 bilo bi malo za Sarajevo. Možda jedno 240.000 i Sarajevo bi bilo mirno.

 

i ne se.r.i.t.e jedni drugima, ovaj sr.bin, ovaj mu.sli.man, ovaj hr.vat. svi ste ljudi i svi podjednako nemate pojma zasto je bio i ko je od toga profitirao. cast izuzecima. komirala nas korupcija i kriminal... Pročitaj više

 

sta ba disciplinski centar?? treba tvrdjavu od celika i betona napravit 100 metara pod zemljom i bacit vnago dole. hoces bost raju po tramvaju i po ulicama u sred bijela dana? izvoli. murija im ne smije... Pročitaj više

 

pa bolje ce biti njima nego studentima u studentskim domovima... doslo vrijeme bolje biti prestupnik nego sudirati...

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE