BiH
1.1k

Ovih 12 zemalja na svijetu najviše mrze svoju vladu - pogodite ko je na prvom mjestu?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američka kompanija za istraživanje, Gallup, napravila je studiju u kojoj je nastojala otkriti koje su to zemlje u svijetu najnezadovoljnije svojim vladama.

Kompanija Gallup je pri tome istražila različite elemente, poput korupcije, nezaposlenosti, te činjenice u kolikoj mjeri stanovnici svih zemalja podržavaju svoje vođe na vlasti.

Na listi od 12 zemalja naše su se, između ostalih, i Španija, Pakistan, Grčka, Rumunija, a na prvom mjestu je, ni manje, ni više, nego upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina.

Kako navode iz Gallupa, samo 8 posto ispitanika u BiH je kazalo kako podržava vladu i vođe na vlasti, te je naša zemlja imala najviši rejting kad je u pitanju broj negativnih poena upućenih vladi od strane stanovništva.

Čak 91 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini smatra da je korupcija među vlasti najraširenija (ovdje smo drugi na listi), dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).

Pored nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i "duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dvije decenije nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti."

Ovo je lista zemalja čiji su stanovnici najnezadovoljniji vladom:

  1. Bosna i Hercegovina
  2. Bugarska
  3. Grčka
  4. Češka
  5. Moldavija
  6. Pakistan
  7. Peru
  8. Rumunija
  9. Kostarika
  10. Jamajka
  11. Portugal
  1. Španija