BiH
8

Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora zbog diskriminacije mladih

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Centar za mlade KVART iz Prijedora uputio je otvoreno pismo gradonačelniku ovoga grada Marku Paviću zbog netransparentnog izbora projekata za mlade koji se finansiraju i sufinansiraju sredstvima iz budžeta grada Prijedora.

"Iako je Odlukom o kriterijima, načinu i postupku raspodjele sredstava za projekte mladih koji se finansiraju i sufinansiraju sredstvima budžeta Grada Prijedora definisano da omladinska organizacija čiji je član u komisiji nema pravo kandidovati projekte, i ove godine u sastav Komisije je uključen Svetozar Vučkovac kao član, predstavnik udruženja i fondacija. Vučkovac obavlja funkciju predsjednika Omladinskog savjeta Prijedor i član je Omladinske organizacije Mladost Bistrica", rekao je izvršni direktor KVARTA Goran Zorić.

U sklopu ovog javnog poziva, dodaje on, protekle godine odobreno je 7.000 KM Omladinskoj organizaciji Mladost Bistrica za projekat "Proširenje društvenog doma“, 4.000 KM Omladinskom savjetu Prijedor za projekat "Volonterski servis“ i 1.500 KM opet Omladinskom savjetu Prijedor za projekat "Kuda dalje“.

"Jednostavnom računicom se može konstatovati da je iz granta koji se odnosi na navedeni javni poziv organizacijama u čiji rad je uključen član same komisije dodijeljeno 12.500 KM od ukupno 35.000 KM namijenjenih za ovaj javni poziv, što čini više od trećine ukupnih sredstava. Praktično je Svetozar Vučkovac sam sebi dodijelio ova sredstva. Ovakvim radom je direktno prekršena odluka Skupštine grada Prijedora. Smatrajući da se radi o evidentnom primjeru sukoba interesa i koruptivnih praksi tražimo od Pavića da promijeni ovakav način rada kada se radi o dodjeljivanju sredstava neprofitnim i omladinskim organizacijama", istakao je Zorić.