BiH
301

Otvorena nova zgrada Fakulteta za menadžment i Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku

Sponzorirani članak
Simboličnim presijecanjem vrpce, u subotu 12. aprila u Kiseljaku, svega 20-ak kilometara od centra Sarajeva, otvorena je nova zgrada Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju i Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.

Zahvaljujući investiciji vrijednoj više od pet miliona KM, ovaj Univerzitet zadržava vodeću poziciju kada je riječ o privatnim univerzitetima u BiH.

Nova zgrada Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju i Pravnog fakulteta izgrađena je u skladu sa najvišim evropskim standardima, a raspolaže sa oko 5 000 kvadratnih metara i sadrži 16 učionica, četiri amfiteatra, 35 nastavničkih kabineta, računarski centar, dvije biblioteke sa više od 12.000 stručnih naslova, čitaonicu, dva studentska restorana te brojne druge sadržaje.

Ceremoniji otvaranja još jednog univerzitetskog centra prisutvovale su brojne zvanice, predstavnici akademske zajednice BiH, predstavnici društvenog i političkog života te brojni gosti.

Menadžment Univerziteta se rukovodio savremenim trendovima razvoja visokoškolskih ustanova i upravo je to razlog da se jedan ovakav objekat našao na lokaciji koja formalno pripada Srednjobosanskom kantonu, ali zbog svog položaja, s pravom se može reći da je jednako pristupačna i svim studentima iz Kantona Sarajevo, kazao je tokom ceremonije rektor Univerziteta i osnivač Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju, prof.dr. Rasim Dacić te je napomenuo: "Treba istaći da Univerzitet u Travniku ima više od 3.000 studenata, zatim više od 60 nastavnika u radnom odnosu, 40 asistenata te 45 službenika u stručnim službama. Pored toga, važno je napomenuti da Univerzitet ima tri zgrade sa više od 12.000 kvadrata".

"Ovi podaci govore o tome da ispunjavamo sve uslove koji su propisani pravilima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH", kazao je, između ostalog, rektor Dacić.

Osnivač Pravnog fakulteta, doc.dr. Alija Ismet, najavio je nova ulaganja i izgradnju modernog studentskog kampusa na ovoj lokaciji te istakao: "Nova zgrada Pravnog i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju istovremeno znači bolje uvjete za edukaciju, život i rad, ali i nove studente. Naš cilj i težište jeste da dobijemo studente, ne samo iz BiH, nego i cjelokupnog regiona".

S obzirom na to da se, prema ocjenama zvaničnika, radi o najvećoj investiciji na području Srednjobosanskog kantona u 2013. godini svoju podršku radu fakulteta te poslovnoj politici koja se pokazala izuzetno uspješnom dao je i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i bivši premijer Salko Selman, kao i načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak.

Vrijednost i značaj ovakvih investicija, osim nadležnih struktura prepoznali su i studenti, koji su svoje povjerenje ukazali Univerzitetu u Travniku, svjesni da upravo ova visokoškolska ustanova slijedi moderne evropske trendove te osigurava potpunu primjenu bolonjskih principa studiranja.