BiH
0

Otvoren obnovljeni most u ulici Topal Osman-paše u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Obnovljeni most za saobraćaj i pješake u ulici Topal Osman-paše u Sarajevu danas je svečano otvoren.

Riječ je o rekonstrukciji trećeg po redu mosta za saobraćaj i pješake na području općine Novo Sarajevo, a u prethodnom periodu rekonstruisani su i mostovi u ulici Hamdije Čemerlića i na Malti.

"Ukupna investicija za sva tri mosta na području općine Novo Sarajevo iznosi oko dva miliona KM. Za ovaj posljednji u ulici Topal Osman-paše izdvojeno je oko 700 hiljada KM. Uspostavilo se da je stanje mosta lošije nego što je projektna dokumentacija pokazala, s obzirom na to da se dugi niz godina nije ulagalo u njegovu rekonstrukciju te je počeo propadati. Svi potrebni radovi su završeni uz maksimalan kvalitet te ovom prilikom zahvaljujem svim našim sugrađanima na strpljenju, jer ipak smo na kraju dobili još jedan kvalitetan most za saobraćaj i pješake", kazao je načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo.

On je dodao da u nerednom periodu preostaje realizacija još jednog velikog i važnog projekta, a to je izgradnja Južne longitudinale, za šta će Općina Novo Sarajevo pružiti maksimalnu pomoć i podršku.

Radove na novom mostu izvodila je firma HP Investing iz Mostara, a investitor je Direkcija za puteve KS. Promijenjena je kompletna armatura, ojačana betonska konstrukcija, urađena je hidroizolacija, postavljeni su novi granični ivičnjaci, postavljen je novi asfalt prilagođen vozilima prekomjernog tereta te je ugrađena ograda od inoksa.

Općina Novo Sarajevo uljepšala je most postavljanjem betonskih žardinjera te sadnjom sezonskog cvijeća.

Svečanosti su prisustvovali i direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj te ministar za saobraćaj KS Jusuf Bubica.