Kozlovac kod Tuzle
0

Otvoren novi zatvorski objekt

FENA
Federalni ministar pravde Feliks Vidović i direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Tuzla Hasan Hodžić svečano su u četvrtak na Kozlovcu kod Tuzle otvorili novoizgrađeni objekt kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa.

Novi zatvorski objekt, koji čine dvije međusobno povezane zgrade ukupnog smještajnog kapaciteta 152 zatvorenička mjesta prema evropskim zatvorskim pravilima (4 m2 ili 10 m3 po osuđeniku), omogućit će izvršenje krivičnih sankcija u jednom od najsuvremenijih objekata takve namjene u regiji, saopćeno je iz Ministarstva pravde FBiH.

Objekt je u potpunosti izgrađen sredstvima Vlade FBiH i Ministarstva pravde FBiH. Ukupna investicija iznosila je oko 2,8 miliona KM.

U susretu s upravom kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli ministar Vidović je ukazao na nedostatak smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama u FBiH, ali i planovima ovoga ministarstva u smislu povećanja kapaciteta kazneno-popravnih zavoda u FBiH do kraja godine.

Otvaranje novog zatvorskog objekta, istaknuo je Vidović, od posebnog je značenja za Federaciju, jer će bitno utjecati na rasterećenje prekobrojnosti i poboljšanje općeg stanja sigurnosti.

Otvaranjem objekta na Kozlovcu i skorim dovršenjem novog zatvorskog objekta u Orašju ukupni smještajni kapaciteti kazneno-popravnih zavoda u FBiH bit će samo u ovoj godini povećani za više od 20 posto.

Osim što će zatvorenicima u novom objektu zavoda biti omogućen boravak u suvremeno opremljenim prostorijama, posebna pozornost prilikom izgradnje posvećena je sustavima aktivnog i pasivnog nadzora i općim sigurnosnim uvjetima. Sve prostorije za zajednički boravak zatvorenika, objedovanje i radnu terapiju pod stalnim su videonadzorom, a zatvorski prozori i vrata dodatno su osigurani šipkastim zaslonima i posebnim staklima otpornim na lomljenje i rasipanje, kako bi se spriječila mogućnost namjernoga samoranjavanja i ozljeđivanja zatvorenika ili zatvorske straže.

Objekt sadrži i prostorije za zatvorsko osoblje i stražu te suvremeno opremljenu zavodsku ambulantu (stacionar), posebno opremljenu prostoriju za razgovore osuđenika s posjetiteljima i odvjetnicima, radionice za terapijski rad, vježbaonicu i ostale sadržaje predviđene evropskim zatvorskim standardima i pravilima.

U novom objektu poluotvorenog tipa bit će uposleno oko 30 novih uposlenika, uključujući pomoćno zatvorsko osoblje i zatvorsku stražu.

Nakon obilaska novoizgrađenog objekta, Vidović je s upravom kazneno-popravnog zavoda u Tuzli razgovarao i o pitanjima vezanim za izvršenje krivičnih sankcija i rad KPZ PT Tuzla, obnovu staroga dijela zatvora u gradskoj jezgri Tuzle i planove za dodatna povećanja smještajnih kapaciteta.

Prijem prvog dijela osuđenika u novoizgrađeni objekt najavljen je za početak narednoga tjedna.