BiH
0

Otvoren Muzički paviljon u sarajevskom parku At Mejdan

NINA
Na području sarajevske opštine Stari grad, u parku At Mejdan koji se nalazi u blizini Trga Austrije, svečanom ceremonijom danas je otvoren obnovljeni muzički paviljon.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima su se obratili načelnik opštine Stari grad Fehim Škaljić, vojni ataše Republike Austrije u BiH Thomas Rapatz i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

"Ceremoniju otvaranja muzičkog paviljona željeli smo učiniti prijateljskom, a Sarajevo gradom čiji događaji i sadržaji pripadaju Evropi", kazao je načelnik Škaljić, čovjek čija je ideja bila obnova muzičkog paviljona. Prostor na kojem je otvoren muzički paviljon je stari gradski trg koji je kroz historiju doživljavao različite evolucije.

Tako se u 17. vijeku na tom mjestu nalazio hipodrom koji je 1878. pretvoren u trg pod nazivom Filipović. Zatim, 1905. austrougarska uprava ga je preuredila u park Franje Josipa. U 1913. na tom trgu je podignut muzički paviljon, a projekt je napravio Josip Pospišil. Prema riječima Škaljića, taj nuzički paviljon koji je tokom Drugog svjetskog rata uništen bombardiranjima, s aspekta građenja spavao je 63 godine.

"Stoga smo nastojali da se ova bogata lokacija usmjeri i preoblikuje kao mjesto kultura i epoha", kazao je Škaljić. Međutim, kako on ističe, to se ne bi moglo uraditi bez prijatelja među kojima je i vojni ataše austrijske ambasade.

"Otvaranje muzičkog paviljona nije samo veliki događaju u BiH, to je veliki događaj i za Austriju, zbog toga što ovaj paviljon predstavlja prijateljstvo i spaja stanovništvo Sarajeva i Beča", kazao je Rapatz.

Dokaz da muzički paviljon spaja građane Sarajeva i Beča je i nastup orkestra iz Austrije te prisutnost mnogobrojnih austrijskih načelnika. Međutim, veliku zaslugu ima i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

"Moramo obnavljati i dati prioritet onom što je moderno, onom što spaja ljude i vodi BiH u Evropu", kazao je Zvizdić dodajući da je Muzički paviljon jedna je od novih razglednica Sarajeva koja pokazuje da ovaj grad može postati značajna turistička destinacija, grad otvorenih i dobrih ljudi gdje se mogu ostvariti profesionalne i poslovne ambicije.

Muzički paviljon je finansirala Općina Stari grad, a potporu je dobila od Kantona Sarajevo te od Volksbanke i Upi banke. Vrijednost investicije je 350.000 KM, a projektant je Kurto Nedžad. Za gradnju paviljona su se koristili kamen i drvo.