Značajna sredstva
44

Otvaranje državnog zatvora će još sačekati, problem visina naknade za tehnički prijem objekta

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još uvijek nije određen datum otvaranja državnog zatvora. Taj moment se, prema svemu sudeći, još dugo neće ni desiti, a razlog su previranja Ministarstva pravde BiH i Općine Istočna Ilidža. Naime, iz Ministarstva pravde tvrde da je načelnik Marinko Božović povećao naknadu za tehnički prijem objekta i da moraju od Vijeća ministara tražiti dodatna sredstva.

Iz Ministarstva pravde BiH su nam kazali da čekaju tehnički prijem novoizgrađenog kompleksa državnoga zatvora kako bi se nastavilo s drugim aktivnostima koje vode ka zvaničnom otvaranju.

"Taj posao već je trebao biti završen, no zastoj je nastupio kada je Općina Istočna Ilidža, odnosno načelnik te općine, samo mjesec dana prije podnošenja zahtjeva za tehnički pregled objekta povećao naknadu za taj postupak. Naime, načelnik je utvrdio naknadu za troškove tehničkog pregleda u iznosu od 525.909,75 KM", kazali su nam u ovom ministarstvu.

Dalje navode da je ovaj iznos utvrđen na osnovu Odluke o visini naknade za kontrolu tehničke dokumentacije i za rad komisija za tehnički prijem objekata (Službene novine grada Istočno Sarajevo, broj 21/17).

Time je načelnik odredio iznos od 1 posto predračunske građevinske vrijednosti objekta za kazneno-popravne zavode bruto površine preko 20.000 m2 u odnosu na 1,5 KM/m2, a prema Odluci o visini naknade za rad komisija za kontrolu tehničke dokumentacije i komisije za tehnički prijem objekata od 9. jula 2003. godine, koju načelnik svojom odlukom iz augusta 2017. godine uopće nije stavio van snage.

"Kako se radi o znatno većim sredstvima od planiranih u budžetu projekta za ovu namjenu, Ministarstvo pravde BiH je uputilo Informaciju s prijedlogom zaključaka na Vijeće ministara u kojoj traži da se odobre dodatna sredstva iz budžetske rezerve kako bi se ovi troškovi mogli platiti i izvršiti tehnički prijem, što je uslov za dobijanje upotrebne dozvole", pojašnjavaju iz ministarstva.

Pravilnik o obračunu iz 2003. godine

Načelnik Općine Istočna Ilidža Marinko Božović kazao nam je da je prilikom računanja troškova tehničkog prijema da se Ministarstvo pravde BiH vodilo Pravilnikom o obračunu troškova koji je bio na snazi 2003. godine.

"Kako do izgradnje zatvora nije došlo u predviđenom periodu, kako se to tada očekivalo 2007. ili 2008. godine, već deset godina poslije, i kako je došlo do izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske, došlo je i do promjene načina obračuna troškova tehničkog prijema koji se prema našem pravilniku za te vrste objekata ne računaju po kvadratnom metru izgrađenog prostora, već po investicionoj vrijednosti izgrađenog objekta (1 posto investicione vrijednosti) umanjenoj za iznos PDV-a koji je u ovom slučaju iznosio dodatnih blizu 10 miliona KM", pojašnjava načelnik Božović.

Dodao je da se u ovom slučaju radi o objektu koji ima visoku investicionu vrijednost i predmet tehničkog prijema je praktično mali grad (10 objekata visokogradnje i niskogradnje koji se prostire na više od 180.000 m2, pristupne saobraćajnice, komunalna infrastruktura, 31.295,46 m2 korisne površine, 6 otvorenih sportskih terena, heliodriom, 298 ćelija plus 50 ćelija za pritvorenike...).

"Općina Istočna Ilidža je za potrebe izgradnje ovog objekta dodjelila cca 160.000 m2 zemljišta bez nadoknade, kupila od Fabrike specijalnih vozila i dodijelila ih za zatvor, zatim 18.000 m2 dodatnog zemljišta i dodijelila ga također bez nadoknade Ministarstvu pravde BiH. Sredstva naplaćena od rente za izgradnju zatvora Općina je uložila u infrastrukturu koja je u direktnoj funkciji zatvora (pristupni putevi, fekalna i kišna kanalizacija, vodovod, javna rasvjeta, elektro i gasne instalacije i PTT instalacije) te sve imovinske odnose riješila o svom trošku", zaključio je Božović.

Na kraju je kazao da sredstva koja općina treba naplatiti od tehničkog prijema iznose ukupno 150.000 KM i predstavljaju skroman iznos u odnosu na ono što je uloženo u ovaj kompleks.

Dakle, cijena tehničkog prijema se obračunava na osnovu investicione vrijednost izgrađenog objekta koja je u ovom slučaju dostavljena uz zahtjev i na osnovu nje je određen iznos od 1 posto, što je na kraju iznos od 150.000 KM koji će biti uplaćen u budžet općine, a ostatak je prihod izvođača radova.

Blizu 150.000 KM je iznos koji će biti uplaćen u budžet općine, a ostatak je prihod izabranog izvođača radova.

Ovo pitanje je prioritetno za rješavanje, a onda će ići daljnja procedura zapošljavanja direktora/nadzornika zatvora te zapošljavanja i obuke zaposlenika i konačnog prijema prvih pritvorenika i zatvorenika.

Zatvor građen tri godine

Zoran Bašić iz Jedinice za implementaciju projekata koja djeluje pri Ministarstvu pravde BiH je kazao da su građevinski radovi završeni i da je u toku opremanje objekta namještajem i specijalizovanom opremom.

"Mi kao jedinica koja je zadužena za izgradnju objekta ne možemo govoriti o detaljima vezanim za zapošljavanje, imenovanje odgovornih osoba i slično. Mogu reći da je naš posao vezan za građevinske radove gotov. Opremanje zatvora je u toku i to bi trebalo biti gotovo veoma brzo", rekao nam je Bašić.

Zaključio je da je s obzirom na složenost gradnje i specifičnost objekta, vrijeme od tri godine za gradnju relativno kratko.

"Za ovakav kompleks, komplikovanu gradnju i za objekt kakav ne postoji u regionu je trebalo zaista puno vremena. Bitno je da je gradnja uspješno završena iako je rok probijen. Bila je jedna sudska mjera koja je prolongirala radove za pola godine, bili su blokirani, a da nije bilo toga, zatvor bi već bio u funkciji", zaključio je Bašić.