BiH
0

Otvaranje Centra za srce planirano za 18. august

FENA
Radovi na izgradnji Centra za srce u okviru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo su pri kraju, a ceremonija zvaničnog otvaranja tog objekta predviđena je za 18. augusta.

Šef Klinike za kardiohirurgiju KCUS-a prof. dr. Mirsad Kacila kazao je danas novinarima da je ta klinika dosad radila u vrlo skromnim kapacitetima s 12 kreveta i jednom operacionom salom. Kaže da se nije moglo odgovoriti ni potrebama Sarajeva, a kamoli Bosne i Hercegovine i šireg područja.

"Otvaranjem centra za srce stvara se mogućnost za proširenje kapaciteta i broja operacija na srcu i kateterizacija. Dosadašnjih 400 do 500 kateterizacija godišnje trebalo bi da bude povećano na oko 1.200, a broj operacija da iznosi više od 500 godišnje", kazao je prof. dr. Kacila.

On ističe da su pri kraju i pregovori s Kosovom o upućivanju pacijenata s tog područja na liječenje u Sarajevo. Veliki broj pacijenata s Kosova, sa srčanim problemima ima potrebe za tom vrstom intervencija i oni se trenutno većinom upućuju na operacije u Istanbul.

Formiranjem centra za srce objedinjene su invanzivna kardiologija, standardna kardiološka služba i kardiohirurgija, a organizaciono će to predstavljati mnogo efikasniju instituciju za pacijenta i ekonomski mnogo isplativiju.

Kako je danas istaknuto, centar za srce uspostavljen je zahvaljujući naporima menadžmenta KCUS-a i generalnog direktora prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića i centra za srce iz Berlina i prof. dr. Hermana Kuppea koji je zadužen za međusobnu suradnju.

Profesor dr. Herman Kuppe danas je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo kvalitetom građevinskih radova na centru za srce koji, kako je rekao, odgovaraju najsuvremenijim evropskim standardima. On je naglasio da će taj centar omogućiti da se pacijenti tretiraju kvalitetno i 24 sata dnevno.