BiH
69

Otpis stanovništva: Odbijen prijedlog da se u 120.000 popisnica pripadnost naciji preinači u "nepoznato"

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Federalnog zavoda za statistiku prisustvovali su u četvrtak 46. sjednici Centralnog popisnog biroa gdje su razmatrani rezultati analiza vezano za pitanja utvrđivanja rezidentnog statusa.

Poznato je da se po datom pitanju mišljenja članova Biroa razilaze, odnosno da postoji neslaganje između Republičkog i Federalnog zavoda za statistiku.

Na današnjoj konferenciji za medije, predstavnici Federalnog zavoda za statistiku iznijeli su detalje vezane za jučerašnju sjednicu koja je iznjedrila još jedan neuspjeh u pregovorima oko konačnog objavljivanja rezultata popisa.

"Predstavnici Federalnog zavoda za statistiku podržavaju ponuđena rješenja i preporuke Međunarodne monitoring misije (IMO) i ostaju pri stavu da Agencija za statistiku BiH treba utvrditi Jedinstven program za obradu građe popisa stanovništva 2013. u skladu sa preporukama IMO tima", rečeno je iz Zavoda.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Međunarodna monitoring misija eksplicitno je preporučila direktoru Agencije za statistiku da što prije donese odluku po pitanju editovanja statusa rezidenta uz uvažavanje datih pravila za izvođenje rezidentnog statusa.

Na sjednici je iznesen i prijedlog da se prihvati IMO-ov program obrade podataka na način da iz 121.280 popisnica, za koje trenutno ne postoji saglasnost za dobijanje statusa rezidenta, odstrani etnička pripadnost, jezik i vjeroispovijest, tj. da se te rubrike vode pod „nepoznato“, kako bi se isti uvrstili u rezidente.

Federalni zavod za statistiku je odbio navedeni prijedlog pozvavši se za Zakon o popisu stanovništva, evropske preporuke i same preporuke Međunarodne monitoring misije.

Maida Mušić, glasnogovornica FZS-a (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Maida Mušić, glasnogovornica FZS-a (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Federalni zavod za statistiku odbio je otkriti ko je predložio da se iz više od 120.000 popisnica izbaci etnicitet, jezik i vjeroispovijest. Ipak, poznato je da su predstavnici Republičkog zavoda za statistiku ranije imali slične prijedloge koji se kose sa međunarodnim standardima.

Podsjećamo, u četvrtak, tj. manje od tri mjeseca do posljednjeg roka za objavu rezultata popisa stanovništva, nije postignut konačni dogovor o metodologiji prema kojoj bi bili rezultati objavljeni.

Također, Tužilaštvo BiH vodi istragu o mogućoj krivičnoj odgovornosti zbog neobjavljivanja rezultata popisa a već su saslušani čelni ljudi statističkih agencija.