BiH
7

"Osvješčavanje našeg naroda": Ma kakav Bosanac, ja sam Bošnjak

Klix.ba
U režiji Omladinskog kulturnog centra Gradačac na internetu se pojavilo nekoliko spotova u kojima dvije djevojčice i dječak učestvuju u akciji "osvješčavanja našeg naroda", odnosno u akciji raskrinkavanja "podvale da su oni Bosanci, a ne Bošnjaci".

U spotu koji je preplavio društvene mreže troje maloljetne djece uz velike šolje kafe razgovaraju o predstojećem popisu stanovništva. Dječak Abdurahman u maskirnim pantalonama ljutito ulazi u sobu i govori kako mu podvaljuju da je Bosanac.

"Oni će meni: Ti si Bosanac. Halo ba, oni će meni Bosanac. Ma kakav Bosanac, ja sam Bošnjak", govori Abdurahman uz čuđenje djevojčica u spotu.

"Znaš šta, vrijeme je da ponosno kažemo 'Mi smo Bošnjaci'", horski izgovaraju dječica, koja su iskorištena za promociju akcije "Budi Bošnjak da ne bi bio ostali".

OKC Gradačac je objavio još nekoliko spotova, između ostalih i onaj u kojem ista djeca govore kako im je nacionalnost Bošnjak, vjera islam, a jezik bosanski. U opisu tog spota na YouTubeu stoji kako je to njihov "skromni doprinos osvješčavanju našeg naroda".

"Ja vjerujem da Bošnjaci imaju dovoljno svijesti, svaki Bošnjak koji je preživio genocid, svaki Bošnjak koji je živio u Sarajevu i Allahovom voljom promašen granatom, metkom četnika sa brda, dobio je i obavezu da se izjasni kao Bošnjak. Ne izjasni li se kao Bošnjak onaj koji je pucao sa Trebevića kao da ga je pogodio", piše na web-stranici OKC Gradačca.