Saglasna i Srbija
100

Osudu ruske agresije na sjednici Energetske zajednice podržali svi osim Staše Košarca

N. V.
Foto: Energetska zajednica
Foto: Energetska zajednica
Ministarsko vijeće Energetske zajednice usvojilo je ambiciozni plan za 2030. godinu koji podrazumijeva energetske i klimatske ciljeve te paket vezan za tržište. Međutim, ministar iz BiH Staša Košarac nije podržao osudu ruske agresije i ucjenjivanje Evrope plinom.

Jedan od ciljeva koji je usaglašen je i postizanje nezavisnosti od ruskog energetskog ucjenjivanja naveli su iz Energetske zajednice. No, iz Zaključaka se vidi da Bosna i Hercegovina nije učestvovala u osudi ruske agresije na Ukrajinu dok sve ostale, uključujući i Srbiju jesu.

"Ministarsko vijeće, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, oštro osuđuje ruski agresorski rat protiv Ukrajine te korištenje resursa i energije za ucjenjivanje evropske privrede i društva, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice. Energetska zajednica nepokolebljivo se solidariše s Ukrajinom i drugim zemljama koje su izravno pogođene ovim ratom. Ministarsko vijeće izražava zahvalnost na podršci koju su iskazali javni i privatni donatori kako bi održali otpornost ukrajinskog energetskog sistema i pomogli ukrajinskom stanovništvu da prebrodi poteškoće tokom zime. Ministarsko vijeće zahvaljuje Sekretarijatu i Evropskoj komisiji na olakšavanju transporta donacija u Ukrajinu, na uspostavljanju i upravljanju Ukrajinskim fondom za energetsku podršku i Programom za spašavanje energije Moldavije, te na paketu energetske podrške za Zapadni Balkan. Ministarsko vijeće poziva vlade širom Evrope i međunarodne partnere da doprinesu finansijskim donacijama ovim mehanizmima u okviru svojih kapaciteta", navedeno je u zaključcima Energetske zajednice.

U dijelu zaključaka koji se odnosi na Rusiju ministarsko vijeće je pozvalo na usklađivanje sa restriktivnim mjerama EU nametnutim Rusiji, međutim Bosna i Hercegovina, Srbija i Gruzija su potcrtale da ovaj član nije zakonski obavezujući.

"Vijeće ministara podsjeća na sistematski poziv Evropske unije svim ugovornim stranama da se bez daljeg odlaganja uskladi sa restriktivnim mjerama EU nametnutim Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, te da usvoje odgovarajuće mjere koje se odnose na energetiku u svom domaćem zakonodavstvu. To uključuje, posebno, restriktivne mjere u oblasti energetike. Bosna i Hercegovina, Gruzija i Srbija su podvukle da ova tačka ne iziskuje nikakve zakonske obaveze", stoji u zaključku.

Očekivano je da Košarac ne podrži usklađivanje sankcija Rusiji sa EU s obzirom na to da je politika njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika suprotna. Šta više, Dodik ima u planu još veće energetsko povezivanje s Rusijom pravljenjem gasovoda kroz RS. Također ni Srbija nikada nije podržala sankcije Rusiji, ali jeste osudila agresiju na Ukrajinu.