BiH
213

Osposobiti Tunel spasa ispod aerodroma: Proširenje Muzeja prioritet, prošle godine ga posjetilo 120.000 ljudi

Piše: I. P.
U Spomeničkom kompleksu Tunel D-B danas je predstavljena proširena muzejska postavka, kao i brošure za slijepe i slabovidne posjetitelje.

Sarajevski Tunel spasa značajan je objekat za Bosnu i Hercegovinu, njen opstanak i sve one koje su osjetili šta je rat, šta je opkoljeno Sarajevo i kako je biti bez osnovnih elemenata za život. Muzej koji se danas nalazi sa butmirske strane nekadašnjeg tunela, samo tokom prošle godine napunio je kantonalni budžet sa blizu 900.000 konvertibilnih maraka zahvaljujući prodaji ulaznica.

Godine 2014. Tunel je posjetilo blizu 100.000 zainteresovanih, dok je prošle godine taj broj bio 120.000.

Dina Memić, kustosica Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, istakla je kako su projekti realizovani krajem 2015. i početkom 2016. godine izuzetno uspješni.

"Za rezultat smo imali povećanje broja predmeta, arhivske dokumentacije, foto i videomaterijala u Muzeju. Stalna postavka je time podijeljena po tematskim cjelinama i prati jednu hronološku priču o opsadi Sarajeva. Postavka je oplemenjena novim eksponatima iz ratnog perioda, a značajni su i autentični videomaterijali koji su nastali za vrijeme opsade na lokaciji Tunela D-B", rekla je Memić.

U pružanju usluga otišlo se korak dalje, a to se ogleda u aplikaciji za sve platforme u vidu audiovodiča na bosanskom, engleskom i turskom jeziku. Također, u skladu sa stručnim usavršavanjem osoblja kompleksa isti je prilagođen osobama sa posebnim potrebama, a tim povodom je predstavljen vodič za slijepe i slabovidne osobe na Brajevom pismu.

Vodič je pravljen u centru za slijepe i slabovidne osobe u Sarajevu, a informacije iz vodiča prilagođene su posjetiteljima koji govore bosanski jezik, a čelnici Muzeja se nadaju da će se ponuda uskoro proširiti na druge jezike.

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, podsjetio je na ideju proširenja Spomeničkog kompleksa u vidu iskorištavanja cjelokupnog tunela ispod aerodroma.

"Želimo dobiti dozvolu za revitaliziranje i korištenje kompletnog tunela pod aerodromskom pistom, a taj zahtjev već postoji u Ministarstvu za civilne poslove. Objekat je u potpunosti obložen armiranim betonom, a ulaz sa dobrinjske strane je već kupljen i zaštićen. Što se tiče tehničkog prijema objekta on je završen, a planiramo proširiti uslugu ture preko Igmana, Igmanskog puta i do Pazarića pa na drugu stranu prema Vogošći", rekao je Fišo.