Agonija se nastavlja
559

Osoblju EDUS-a zabranjen ulazak u Centar "Vladimir Nazor": Roditelji ogorčeni, djeca ispaštaju

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mada se već nekoliko mjeseci govorilo o tome kako bi djeca s poteškoćama u razvoju koja pohađaju eksperimentalni program EDUS-a u sarajevskom Centru "Vladimir Nazor" u drugo polugodište trebala krenuti u martu, to se nažalost neće desiti.
Osoblju EDUS-a jutros je zabranjen ulazak u Centar "Vladimir Nazor", kaže nam Aida Hrnjić, majka autističnog dječaka Anura.

Vidno iznervirana i ogorčena boji se, kaže nam, onog najgoreg scenarija, a to je da djeca izgube godinu.

"Djeca koja idu prema EDUS programu ne idu već tri mjeseca u školu 'Vladimir Nazor', iako je Skupština prošle godine donijela zakon za školovanje naše djece, u koji je uloženo 1,8 miliona KM. Taj novac je prebačen centru 'Vladimir Nazor', ali oni nikad nisu napravili formalno-pravne stvari. Željeli su defektologe, zatim Sindikat nije htio staviti svoj potpis na taj konkurs, međutim prema pedagoškim standardima za ranu vrtićku intervenciju djeci ne trebaju defektolozi", pojašnjava ogorčena majka.

Svu tu trakavicu, kaže nam, plaćaju djeca, njih 120 i više.

"Oni su praktično njima ukinuli program. U međuvremenu je raspisan konkurs za dodatno osoblje koje bi radilo s djecom, međutim, taj konkurs ističe danas, a prema nalogu trenutne direktorice Centra 'Vladimir Nazor' simbolično, baš danas, osoblju nije dozvoljeno da uđe u školu, rečeno im je da ne troše struju", govori Hrnjić.

Kako stvari stoje, dok se provede konkursna procedura, sve će potrajati. Zbog nebrige sistema rad s djecom je prekidan više puta i to po nekoliko mjeseci.

"Jutros je nastala uzbuna i roditelji su spremni i fizički braniti zgradu pa neka dođu, neka nas hapse, jer ovo je prevazišlo svaku mjeru. Pozivamo vladu, ne zanima nas koja je, nova ili stara, da odmah reaguje i da se što prije riješi ovaj problem, kako djeca ne bi ispaštala", poručuje Hrnjić.

Do dana današnjeg vlast nije prepoznala, njihov je izgovor nedostatak kapaciteta i kadra, ovog ili onog, dodaje, a zapravo je sama "skrojila" zakone i standarde koji djecu s poteškoćama u razvoju onemogućavaju u napretku, uskraćuju im osnovna ljudska prava te prava zagarantovana Ustavom BiH.

"Roditelji su pisali eleborat nekoliko puta, obraćali se Vladi, Skupštini i kome sve ne, u nadi da će vlast prepoznati o čemu govorimo. Koliko smo energije uložili u napredak djeteta, još tri puta toliko smo morali da se borimo sa sistemom u kojem živimo", kaže Hrnjić.