BiH
0

Osnovci iz Pelagićeva umjesto udžbenika i sveski koriste laptope

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Učenici Osnovne škole "Vaso Pelagić" u Pelagićevu krenuli su danas sa izvođenjem nastavnog procesa putem kompjutera, zahvaljujući programu unapređenja nastave "Dositej" koji realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Direktor ove škole Milan Nestorović rekao je da ukupna vrijednost nove opreme koju su dobili iznosi 110.000 KM.

"Naša škola dobila je 125 računara za učenike i pet za nastavnike. Time je pet učionica opremljeno sa po 25 kompjutera", rekao je Nestorović i dodao da su nastavnici prošli neophodnu obuku za ovakav način rada.

On je istakao da učenici za vrijeme časa više neće koristiti udžbenike i sveske, nego isključivo kompjutere.

Zbog vrlo interesantnog načina rada sa učenicima, danas je u ovoj školi organizovan ogledni čas iz geografije, čime je i zvanično počela primjena kompjutera u nastavi.

Profesor geografije Andrej Vujnić smatra da će učenici sada lakše savladavati gradivo, a moći će i dodatno da prošire svoja znanja.

"Održavanje nastave iz geografije ubuduće će biti olakšano, jer se na laptopu može pokazati tematska karta i određene slike, što je ranije bilo teško predstaviti riječima", rekao je Vujnić.

Projekt "Dositej" predviđa opremanje računarima svih osnovnih škola u Republici Srpskoj, kao i nabavku laptop računara za nastavnike, te u zavisnosti od specifičnosti škola, nabavku servera, mrežne i komunikacione opreme.

Tokom prve faze realizacije projekta u 2012. godini opremljeno je 65 osnovnih škola u RS, odnosno 408 e-učionica, a isporučeno je 10.200 računara za učenike.

Poslije isporuke opreme, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa banjalučkom kompanijom "Lanako", organizovalo je obuku za nastavnike za korištenje ove opreme u nastavi.

Vrijednost projekta je 4,5 miliona eura, a novac je obezbijeđen iz kreditnih sredstava Vlade RS.