BiH
6

Osmić: Oružane snage kao nada u euroatlantske integracije

FENA
(Foto: Anadolija)
Akademijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu večeras je obilježen 1. decembar, Dan oružanih snaga BiH.

Uz čestitke pripadnicima OSBiH i Ministarstva odbrane, ministar odbrane Zekerijah Osmić obratio se predstavnicima Zajedničkog štaba OSBiH, Parlamentarne skupštine i izvršne vlasti BiH, EUFOR-a i NATO-a, članovima diplomatskog kora i drugim predstavniicima međunarodne zajednice, te brojnim drugim zvanicama.

"Prvi decembar je poseban dan i za državu BiH. Historija će pamtiti da smo bili prethodnici procesa koji vode BiH ka euroatlantskim integracijama", rekao je Osmić.

U proteklih devet godina od formiranja iza OSBiH su, istakao je Osmić, zavidni rezultati.

"Naporima i predanošću pokazale su da su nezamjenjiv partner u izvođenju operacija deminiranja, civilnog transporta i spašavanja u uslovima kad civilne strukture nisu mogle djelovati za vrijeme prirodne nesreće", dodao je ministar odbrane BiH.

"OSBiH su nada bh. građanima da je put u euroatlantske integracije moguć", riječi su ministra Osmića koji je također kazao da OS provode obaveze na daljnjem putu prema NATO-u i neophodne reforme.

"I dalje će se raditi na izgrađivanju OSBiH, kao organizovne, obučene i opremljene snage prema NATO standardima", zaključio je ministar odbrane BiH.

Tokom akademije nagrade su uručene učenicima osnovnih škola s poplavljenih područja za najbolje likovne radove o temi "Pomoć OSBiH tokom poplava" i jednoj učenici za najbolji literarni rad.

Nagrade za likovni prikaz dobili su učenici: Kadir Isaković iz Nemile, Dajana Šućur iz Doboja i Ana Marija Jurić iz Zenice, dok je učenica Azra Saltović iz Orašja nagrađena za literarni rad.

U muzičkom dijelu, na akademiji je izveden program pod nazivom "Pet minuta sa Štrausom".