Vijeće naroda RS-a
0

Osmanović: Pitanje državne imovine nije samo kršenje vitalnog nacionalnog interesa već i Ustava

S. Š. U.
Delegat u Vijeću naroda ističe da je Ustavni sud BiH već presudio u slučaju državne imovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Delegat u Vijeću naroda ističe da je Ustavni sud BiH već presudio u slučaju državne imovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Zahtjev za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa o Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a danas nije dobio potrebnu većinu u Vijeću naroda RS-a i sada se upućuje na zajedničku komisiju tog tijela i NSRS-a.
Vijeće naroda Republike Srpske danas je u Banjoj Luci razmotrilo odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi sa ranije osporenim Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a.

"Na kraju će sve to završiti na Ustavnom sudu entiteta. Ja očekujem da Ustavni sud RS-a bude na visini zadatka da štiti Ustav BiH i time Ustav RS-a ponašajući se onako kako je u svojoj presudi naveo Ustavni sud BiH da je Narodna skupština donošenjem zakona prekršila direktno Ustav BiH. Prema tome vidjet ćemo da li će se oni kretati u tom pravcu jer je prije četiri mjeseca Ustavni sud donio odluku kojom je osporio ovaj zakon i ne vidim razlog zašto se NSRS ponovno upustila u takvu jednu problematičnu zakonsku proceduru", kazao je za Klix.ba Adil Osmanović (SDA), delegat u Vijeću naroda RS-a.

Posebno je naglasio da zbog dijela presude Ustavnog suda BiH u kojoj je specifično navedeno da se pitanje državne imovine može rješavati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH je to isključivo nadležnost države, a ne entiteta.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić (SNSD) kazala je da se u slučaju ovoga zakona ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa ni jednog naroda, da to u ovome slučaju nema uporište, ali da očekuje kako će odluku o tome donijeti Ustavni sud RS-a.

"Naravno da postoji. Ovdje postoji pitanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, odnosno ovdje je pitanje kršenja Ustava BiH. Prema tome ne može se o tome uopšte raspravljati kada to nije nadležnost entiteta, ni Federacije niti RS-a", naglašava Osmanović.

Sporni zakon stupa na snagu nakon što odluku donese Ustavni sud RS-a, ali se ne očekuje da će ona u ovome slučaju biti u korist zaštite državne imovine.