BiH
7

Osmanović: Niko ne može dovesti u pitanje kredibilitet konačnih rezultata popisa

Piše: Er. M.
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bosna i Hercegovina bi trebala do 1. jula ove godine imati objavljene potpune i kredibilne podatke sa popisa stanovništva iz 2013. godine, a koji će bit prihvatljivi kako domaćim tako i međunarodnim insititucijama, ocijenio je u razgovoru za Klix.ba ministar civilnih polova BiH Adil Osmanović.

Osmanović je rekao kako je očekivao da u skorije vrijeme dođe do rješavanja ovog problema s obzirom na to da su se na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa svi složili da je zakon potpuno jasan u vezi s utvrđivanjem jedinstvene metodologije za obradu popisne građe.

"Direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković također je kazala kako je zakon u tom slučaju potpuno jasan isto kao i direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić. Član 20. tačno kaže da Agencija za statistiku BiH utvrđuje program obrade popisne građe", kazao je Osmanović.

On dodaje da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić više nije imao prostora da izbjegava odgovornost jer se krug u potpunosti suzio.

"Više smo svi prihvatili da odgovornost nije na Centralnom popisnom birou nego na direktoru Agenciji za statistiku BiH i njegovim zamjenicima. Ono što je bilo nejasno jeste to što je Jukić insistirao da se produži rok do kraja godine, jer im treba još vremena. Na to smo rekli da prvo treba da potpiše program, pa tek onda kada krenu u obradu podataka da je moguće razgovarati o vremenu ako za njim bude potrebe", kazao je Osmanović.

Osmanović koji je koordinatora za popis u ime Vijeće ministara BiH smatra da će se do 1. jula moći kvalitetno sve odraditi i da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni na vrijeme.

"Ako im treba određenog kadra smatram da će se i Vijeće ministara BiH staviti na raspolaganje. Imamo određeni broj ljudi koji se mogu kvalitetnu uključiti. Naravno treba pojačati aktivnosti i produžiti radno vrijeme u Agenciji za statistiku BiH", rekao je Osmanović.

Ističe da mu je posebno drago što je odluka donesena u skladu sa zakonom i preporukama Međunarodnog monitoring tima. Ipak uprkos toj činjenici zamjenik direktora Agencija za statistiku BiH Miljan Popić izjavio je danas kako će ovakva odluka dovesti do objavljivanja netačnih podataka.

Osmanović je ocijenio kako je riječ o paušalnim i neodgovornim izjavama Popića jer se još uvijek nije ni krenulo u obradu popisne građe.

"Niko ne može kazati da se može dovesti u pitanje kredibilitet konačnih rezultata popisa jer je program u skladu sa zakonom i međunarodnim preporukama. To što je neko imao očekivanja da će se na osnovu ovog problema razmatrati određene političke želje i prohtjevi druga je priča. Tek tada bi došli u poziciju da kažemo kako se politika umiješala u sve ovo", mišljenja je Osmanović.

Na kraju je zaključio kako je dobro što je Jukić donio odluku bez ikakvih političkih pritisaka te je još jednom podsjetio kako su međunarodne institucije potvrdile da je popis stanovništva u BiH 2013. godine urađen kvalitetno.