Protest Tuzlaka
0

'Oslobodite Iliju Jurišića!'

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Građani Tuzle, predvođeni aktivistima organizacija Front, Oko, Mladi antifašisti BiH i Udruženja građana Multi Tuzla, izašli su danas na ulicu kako bi digli glas protiv sramne odluke Okružnog suda u Beogradu koji je osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

Građani su se okupili ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli te se kasnije pridružili protestnoj koloni koja se nastavila kretati prema Brčanskoj Malti.

Danijel Senkić, predsjednik Udruženja građana "Front", nam je prenio da su se građani okupili na mjestu na kojem se 1992. godine dogodio incident sa Vojskom JNA, gdje su blokirali saobraćaj. Nekoliko stotina protestanata u vrlo emotivnoj atmoferi na skupu izrazilo je svoje ogorčenje i revolt protiv pasivnosti domaće vlasti koja je, kako navode, prodala svoje patriote.

"Poruka sa skupa jeste da vlast napokon mora nešto poduzeti kako bi se prekinula agonija čovjeka koji je branio našu zemlju, a koji je osuđen na 12-godišnju robiju bez ijednog relevantnog dokaza", kazao je Senkić za naš portal.

Razočaran je činjenicom da se niko od predstavnika vlasti nije pojavio na skupu, što je samo pojačalo osjećanje očajanja i gnjeva među građanima Tuzle.

"Očigledno je da je Jurišić politička žrtva BiH i Srbije, obje imaju ruke uprljane ovom strašnom nepravdom, jedna zbog ignorantskog stava, a druga zbog političke i skandalozne presude suda", ogorčen je Senkić.

Iliji Jurišiću je suđeno za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe u, kako je stajalo u optužnici napadu na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle. Okružno vijeće Suda u Srbiji jučer je donijelo nepravomoćnu presudu, a optuženi ima pravo uložiti žalbu.