BiH
0

Osiromašeni uran na Balkanu

FENA
Italijanski vojnici koji su boravili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu bili su izloženi djelovanju osiromašenog urana, zbog čega obolijevaju i umiru od raka i drugih teških bolesti.

To tvrdi udruženje italijanskih ratnih veterana, dok ministarstvo odbrane te zemlje uočava porast oboljelih vojnika koji su boravili na Balkanu.

Američke snage su tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine ispalile oko 11 hiljada komada municije s osiromašenim uranom, a na Kosovu čak 30 hiljada.

Osiromašeni uran nalazi se u košuljicama metaka i granata. Njegova gustina omogućava takvoj municiji da probija oklope na tenkovima, a kada eksplodira za sobom ostavlja oblak radioaktivne prašine. Italijanski vojnici u Bosni i Hercegovini i na Kosovu bili su angažirani na čišćenju terena, pa su dolazili u bliski kontakt s otrovnom prašinom.

Udruženje koje ih zastupa - ANAVAFAF - kaže da je do sada umrlo pedeset vojnika koji su boravili na Kosovu i u Bosni, dok je njih dvije stotine teško oboljelo, i to uglavnom od raznih oblika raka. Ovo udruženje kaže i da je jedan broj djece vojnika koji su duži period proveli na Balkanu rođen sa tjelesnim nedostacima, javio je BBC.

U izvještaju medicinskih stručnjaka, koji je za račun italijanskog ministarstva odbrane sačinjen 2002. godine, navodi se da je među italijanskim vojnicima koji su služili na Balkanu zabilježen neubičajeno veliki broj slučajeva malignog oboljenja limfnih žlijezda.

Sličnim podacima raspolažu i udruženja ratnih veterana u Belgiji, Španiji, Portugalu i Holandiji.

Britanija i SAD su priznali da udisanje prašine osiromašenog urana može da bude opasno po zdravlje, ali tvrde da je ta opasnost kratkotrajna i lokalizirana.