BiH
0

Osam osoba evakuirano iz Mjesne zajednice Dolac na Lašvi

FENA
Travnik
Travnik
Prije nepuni sat evakuirano je osam osoba iz Mjesne zajednice Dolac na Lašvi na području općine Travnik koji su bili ugroženi poplavom. U akciji je učestvovala specijalna jedinica MUP-a Srednjobosanskog kantona i sve su osobe sklonjene na sigurno - potvrdila je Agenciji Fena pomoćnica načelnika za Civilnu zaštitu općine Travnik Nura Adilović.

Ona navodi da je prilikom evakuacije jedna starija osoba odbijala napustiti svoj dom, ali je ipak na kraju pristala na izmještanje.

Adilović naglašava da za sada nemaju novih dojava za nužnom evakuacijom osoba s područja općine Travnik. Također, za sada su svi glavni vodovodi u funkciji, a štab CZ je predložio da se obustavi nastava na području cijele općine.

Na prijedlog Općinskog štaba CZ s jutrošnje vanredne sjednice, na području općine Travnik je proglašeno stanje prirodne nepogode od polave, klizišta i odrona.

  • Stanje nije jednostavno, od 34 mjesne zajednice nakritičnije su MZ u gradskom području Centar, Pirota, Dolac na Lašvi i Nova Bila. Kada je riječ o bilanskoj regiji, najteže je u MZ Rudnik Bila, Han-Bila, Zabrđe, Mjehurići, Gluha Bukovica i Višnjeva, dok je u turbetskoj regiji najkritičnije u MZ Turbe, Karaule i Vitovlje - istaknula je ona.

Nivo vode se na području općine povećao, ali za sada u Općinskom štabu CZ nemaju tačne informacije o njenoj visini.

  • U svemu ovome, sreća u nesreći je što je na Vlašiću padao snijeg, jer je Vlašić ogromno slivno područje kada su u pitanju oborinske vode. Situacija bi bila puno gora da je na Vlašiću padala kiša, zbog čega nije došlo do naglog priliva oborinskih voda - zaključila je ona.