Zanemareno pitanje
1

Ornitološko društvo: Pod zakonskom zaštitom nije većina močvarnih područja od značaja za ptice

B. R.
Hutovo blato je jedino močvarno područje pod zakonskom zaštitom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hutovo blato je jedino močvarno područje pod zakonskom zaštitom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ornitološko društvo "Naše ptice" saopćilo je da je Bosna i Hercegovina bogatija za 13 močvarnih područja od međunarodnog značaja za ptice, ali da niti jedno nije pod zakonskom zaštitom.

Napomenuli su da se Svjetski dan močvarnih staništa od 1997. obilježava svakog 2. februara. Na ovaj dan je 1971 u iranskom gradu Ramsaru usvojena konvencija o močvarama od međunarodnog značaja zbog činjenice da močvarna područja predstavljaju regulatore režima vode, mjesta s posebno visokim stepenom raznolikosti flore i faune te mjesta s visokom ekonomskom, kulturnom, naučnom i rekreacionom vrijednosti, a da bi se spriječilo sve veće ugrožavanje i gubitak močvarnih područja kojih je od 1900. u svijetu nestalo više od 60 posto.

Istakli su podatke organizacije BirdLife International da godišnje pet milijardi ptica tokom proljetne i jesenske migracije prelijeće prostor između Evrope i Afrike, koristeći tzv. Jadranski migratorni put koji vodi preko Balkanskog poluotoka i Jadranskog mora.

Bosna i Hercegovina se nalazi na ovom migratornom putu i njena močvarna područja predstavljaju, kako su obrazložili veoma značajna mjesta za odmor i ishranu stotinama hiljada ptica močvarica tokom migracija.

Tri područja u Bosni i Hercegovini su prepoznata kao močvare od međunarodnog značaja - Hutovo blato (2001), Bardača (2007) i Livanjsko polje (2008), a svi oni imaju i status područja od međunarodnog značaja za ptice zbog, kako su naglasili, velikog broja ptica koje se na njima gnijezde ili zadržavaju tokom seobe i zimovanja.

Na osnovu istraživanja koje su u proteklih 10 godina vršili članovi Ornitološkog društva "Naše ptice", BirdLife International dodijelio je oznaku za područja od međunarodnog značaja za ptice za još 13 lokacija na kojima se nalaze povremena ili stalna močvarna staništa - Duvanjsko polje, Gatačko polje, Glamočko polje, Kupreško polje, Lušci polje, Mostarsko blato, Nevesinjsko polje, Podašničko polje, Popovo polje i kompleksi Vukovsko-Ravanjsko polje, Dabarsko-Fatničko polje, Petrovačka polja i Grahovska polja.

Osim Parka prirode Hutovo blato, niti jedna močvara od međunarodnog značaja u Bosni i Hercegovini i niti jedno od novoproglašenih područja od međunarodnog značaja za ptice, kako su ukazali, nije obuhvaćeno nekom kategorijom zaštite i saglasno tome nema plan upravljanja.

"Kao posljedica toga, aktivnosti kao što su eksploatacija treseta koji ima bitnu ekološku ulogu u zadržavanju vode i različitih polutanata, uništavanje vodene vegetacije koja služi kao skrovište i izvor hrane velikom broju životinja, formiranje monokulturnih zasada, požari i krivolov zaštićenih vrsta često se bilježe na terenu", upozorili su.

Bosna i Hercegovina je jedina od država bivše Jugoslavije koja nije potpisnica sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarice, što, kako su konstatovali u društvu "Naše ptice", značajno otežava zaštitu migratornih vrsta ptica, a istovremeno šalje lošu sliku i umanjuje značaj napora koji se ulažu da bi se problem zaštite migratornih vrsta i njihovih staništa sveo na najmanju moguću mjeru.