Šta se promijenilo?
790

Organizatori nisu znali da će OSBiH doći na Bobovac: Da nisu stigli bila bi poslata loša poruka

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na srednjovjekovnom gradu Bobovac danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH. Prisutni građani su počasnu jedinicu nagradili aplauzom te u izjavama za Klix.ba kazali kako je to vojska Bosne i Hercegovine, a ne samo jednog naroda i da bi u slučaju njihovog nedolaska bila poslata loša poruka.

Postrojavanje počasne jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te prisustvo Orkestra OSBiH iznenadilo je i organizatore. Predsjednica "Preporoda" iz Vareša Sahudima Beganović kazala nam je da nisu znali da će pripadnici Oružanih snaga BiH doći na obilježavanje.

"Oni su došli u posljednji čas. Nas niko nije informisao da će oni doći, već nas je policija jutros obavijestila da je stigao autobus i da će biti svi prisutni. Mi smo ne znajući da će oni biti ovdje angažovali duvački orkestar iz Travnika. Danas smo imali i orkestar OSBiH, orkestar iz Travnika, počasnu jedinicu OSBiH i veliki broj Bosanaca u Hercegovaca", kazala je Beganović.

Danas je na Bobovcu bio je i Sarajlija Mirsad Kurtagić koji je kazao da je dobro što Oružane snage BiH nisu poslušale ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš.

"Dobro je što nisu ispoštovali ministricinu naredbu, drugim riječima HDZ-ovu politiku, jer koliko ja znam Oružane snage su sastavljene od Srba, Hrvata i Bošnjaka, a ubijeđen sam da su svi oni danas bili ovdje. Ja sam rođen u BiH i ne priznajem entitete već samo Republiku BiH za koju su moji saborci dali živote", kazao je Kurtagić.

Na Bobovac je iz Kraljeve Sutjeske pješke došao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je dobro što su pripadnici OSBiH prisustvovali današnjem obilježavanju.

"Dobro je da su došli jer ovo nema nikakvo drugo obilježje osim bosansko. Ovo nije ni srpsko ni hrvatsko ni bošnjačko. Da nisu došli, bila bi poslata loša poruka. Kada sam vidio autobus u podnožju Bobovca, bilo mi je drago što su tu", kazao je Novalić.

Prisustvo pripadnika OSBiH svi prisutni su nagradili aplauzom, a za postrojavanje su dobili samo riječi pohvale.