BiH
6

Optužnice za korupciju u Brčkom: Uzimao novac od šehidske porodice

Klix.ba
Foto: Detektor
Foto: Detektor
Zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela korupcije Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv službenika Vlade Distrikta Senada Alić i Mehmeda Topčagić iz Brčkog, zaposlenih u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Odjelu za obrazovanje.

Senad Alić (43), koji je inače zaposlen u službi za boračko-invalidsku zaštitu, tereti se da je u više navrata uzimao novac od jedne šehidske porodice kako bi joj obezbijedio donaciju za gradnju, dok se Mehmed Topčagić (32) tereti da je kao vršilac dužnosti šefa Pododjela za zajedničke poslove u Odjelu za obrazovanje nesavjesno proveo postupak javne nabavke školske literature u jednom slučaju.

Obje optužnice proslijeđene su nadležnom sudu Distrikta na dalji krivični postupak u okviru kojeg su u fazi prethodnog saslušanja u cojelosti potvrđene, nakon čega slijedi postupak po prethodnim prigovorima i izjašnjenje o krivici optuženih.

Optuženom Aliću Tužilaštvo Distrikta stavlja na teret da je tokom 2013. i 2014. godine od članova jedne šehidske porodice u više navrata zahtijevao novac kako bi mogli ostvariti donaciju za stambeno zbrinjavanje, iako za nju nisu niti bili aplicirali. Kao predsjednik komisije on se s njima više puta sastajao na raznim lokacijama tražeći svaki put da mu predaju određene iznose novca obrazlažući to prethodnim troškovima i potrebom da časti kolege uključene u postupak - navedeno je u optužnici. Postupajući po takvim zahtjevima optuženog članovi porodice R. su mu u više navrata isplaćivali novac, najčešće u iznosima od po stotinu eura. Alić je uhapšen u novembru 2014. godine pri jednog takvoj predaji dviju novčanica od po stotinu eura, koje su prethodno bile označene radi simuliranog davanja potkupnine. Nakon realizacije posebnih istražnih radnji i okončanja istrage u ovom predmetu njemu je stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

S druge strane optuženom Topčagiću ovo tužilaštvo stavlja na teret da je bez prethodne provjere situacije na tržištu po direktnom sporazumu nabavio više desetina primjeraka knjiga za školsku lektiru od jednog dobavljača kojem je 2013. godine za ovu nabavku tako plaćena ugovorena cijena znatno veća od tržišne. On je nesavjesno postupajući u službi Distriktu prouzrokovao štetu na ime više plaćene cijene knjiga od tržišne u ukupnom iznosu od 1.573,05 KM - navodi se u optužnici. Po okončanju istrage u ovom predmetu optuženom je stavljeno na teret krivično djelo nesavjesnog rada u službi (iz člana 381. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko Distrikta.