Tereti se za genocid
0

Optužnica protiv Željka Ivanovića zvanog Arkan

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Ivanovića (1972) koji se tereti za krivično djelo genocida.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Ivanovića zvanog “Arkan“, rođenog 20. novembra 1972. godine u selu Brežani u općini Srebrenica, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi Željko Ivanović se tereti da je kao pripadnik voda Skelani Drugog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske u julu 1995. na području Srebrenice sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se djelimično istrijebi grupa bošnjačkog naroda, nanošenjem teških tjelesnih i duševnih ozljeda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca od njihovih porodica, te zarobljavanjem i pogubljenjima bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice.

Optuženi Ivanović tereti se da je u sklopu širokog i sistematičnog napada na enklavu Srebrenica, znajući za taj napad, sudjelovao u pretresu sela naseljenih bošnjačkim stanovništvom u području zaštićene zone UN Srebrenica, radi pronalaska bošnjačkog stanovništva, istjerivanja iz njihovih kuća i sprovođenja u rejon Potočara, znajući da će to stanovništvo biti prisilno i trajno premješteno na područje pod kontrolom Armije Republike BiH, a da će muškarci Bošnjaci biti razdvojeni i ubijeni.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Ivanović, na dijelu ceste Bratunac - Konjević-Polje u mjestu Sandići, zajedno s drugim pripadnicima policije i VRS-a, sudjelovao u održavanju prohodnosti ceste, osiguravanju ceste, zatvaranju i otvaranju za promet u skladu s planom, te na taj način sudjelovao u ostvarenju plana prisilnog preseljenja žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Ivanović tereti se da je istog dana u mjestu Sandići sudjelovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali kroz šumu pobjeći iz zaštićene zone, bojeći se zarobljavanja i likvidacije od MUP-a i Vojske RS-a. Zarobljenici su nakon toga pretresani i oduziman im je novac i vrijednosti te im je naređivano da odlože hranu, odjeću i ostalo što su nosili u torbama.

U optužnici se navodi da je Željko Ivanović sudjelovao u sprovođenju kolone od više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, znajući da će biti pogubljeni, i nakon zatvaranja zarobljenika u skladište, stao u polukrug koji su formirali pripadnici Drugog odreda ispred skladišta, nakon čega je iz polukruga otvorena vatra na zarobljenike u skladištu. Potom je naoružan automatskom puškom, zajedno s drugim pripadnicima Drugog odreda, izašao iz polukruga te prošao iza zgrade skladišta, u namjeri da čuvajući stražu onemogući bijeg zarobljenika kroz prozore stražnje strane skladišta, koji su bili jedini mogući izlaz za bijeg zarobljenika.

Za to vrijeme su ostali pripadnici Drugog odreda, pucanjem iz puškomitraljeza, automatskih pušaka i bacanjem bombi sa prednje strane skladišta, usmrtili većinu od više od 1.000 zarobljenih muškaraca Bošnjaka.

Optuženi Ivanović tereti se da je kao saizvršilac nanosio teške tjelesne i duševne ozljede grupi Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne, činili značajan dio etničke grupe Bošnjaka, te vršio ubijanje muških pripadnika grupe Bošnjaka i prisilno premještanje žena, djece i starijih pripadnika bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske, ostvarujući na taj način sprječavanje rađanja unutar grupe Bošnjaka, sve u cilju da se potpuno ili djelimično istrijebi nacionalna, etnička i vjerska grupa Bošnjaka.

Ivanović je ovim počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a), b) i d) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. tog zakona, saopćeno je iz državnog tužilaštva.