BiH
0

Optužnica protiv Šikala jer je bez odobrenja štampao knjigu Esada Durakovića

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Izedina Šikala zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava, jer je bez odobrenja Esada Durkovića štampao i prodavao knjigu "Esad Duraković - Duhovna biografija".

Optužnica tereti Šikala da je 1. decembra 2010. godine u Sarajevu zaključio ugovor o autorskom djelu sa Agencijom za zastupanje i zaštitu autorskih prava "Sine Qua Non", kojim je, kao autor - nosilac prava, pravo na objavljivanje knjige prenio na izdavača Društvo za izdavaštvo i usluge "Dobra knjiga" Sarajevo, čiji je vlasnik i direktor.

"Knjiga je nastala kao rezultat prethodne saradnje, odnosno razgovora i intervjua koje je Šikalo vodio sa profesorom doktorom Esadom Durakovićem tokom 2009. godine. Nakon toga je suprotno Zakonu o autorskom i srodnim pravima, bez odobrenja autora, Durakovića, 21. decembra 2010. godine štampao u 300 primjeraka i prodavao tokom 2010. i 2011. godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Šikalo se tereti da je bez odobrenja autora i drugog nosioca autorskog prava stavio u promet autorsko djelo, čime je učinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava. 

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
Vezani članci