BiH
0

Optužnica protiv Nike Milanovića zbog krivotvorenja "Puma" i "Nike" znaka

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nike Milanovića, rođen 1968. u Brčkom, direktora D.O.O „Ceričanka“ Brčko, koji se tereti da je počinio krivično djelo iz Zakona o industrijskom vlasništvu BiH.

Optuženi se tereti da je 14. septembra 2007. godine u svojstvu osnivača i direktora firme D.O.O.“Ceričanka” Brčko preko GP/CI Izačić uvezao robu čiji je isporučilac, po fakturi firme „Beyond Foreign Trading Company Limited“ Zhejiang, iz Republike Kine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Riječ je o uvozu 3.720 pari sportske obuće - patika s krivotvorenim robnim znakom - žigom marke „puma“, zatim 4.776 patika i to 2.400 pari patika s krivotvorenim žigom „nike”, te 2.376 pari patika bez oznake, pripremljenih za lijepljenje znaka „nike”. Također je uvezao i 1.100 komada krivotvorenih žigova „nike”- velikih bijelih, 4.800 komada žigova „nike” sa slovom air, 7.530 komada crnih žigova “nike”, 3.600 komada crnih žigova - velikih “nike” i 80 komada ljepila, s krivotvorenim robnim znakom - žigom „Nike International Ltd”.

Navedeni žigovi „puma“ i „Nike International Ltd” su registrovani kod Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH, kao isključivi nosioci prava registrovanih žigova u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se tereti da je sačinio prijavu za provođenje carinske procedure stavljanja robe u slobodan promet po jedinstvenoj carinskoj ispostavi - JCI na GP/CI Izačić, iako je znao da nema ovlaštenje - odobrenje nosioca zaštićenog žiga da istu robu uveze i stavlja u promet s navedenim zaštićenim znakom - žigom „Nike International Ltd” i „puma“, što je u suprotnosti sa čl. 69 i 86 Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH.

Optuženi se tereti da je bez odobrenja nosioca žiga, s namjerom stavljanja na tržište, uvezao robu s istim ili sličnim znakom za robe, kao što su one za koje je znak priznat.