BiH
0

Optimizam na početku sastanka o reformama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lideri šest vodećih političkih partija u BiH potpisnica Mostarske deklaracije izrazili su danas pred početak sastanka u "Golf klubu“ u Sarajevu očekivanje da će ključne teme razgovora biti rješavanje političke krize, te reforme policije i Ustava. Haris Silajdžić je naglasio da smatra kako se u prvoj fazi lideri mogu saglasiti u vezi s osnivanjem državnih tijela za koordinaciju policije, obrazovanje kadrova i forenziku.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, na čiji je poziv organiziran sastanak, potvrdio je novinarima da će se pred stranačkim liderima naći njegov nacrt plana za implementaciju reforme policije.

On smatra da se u prvoj fazi lideri mogu saglasiti u vezi s osnivanjem državnih tijela, kao što su tijelo za koordinaciju policije te za obrazovanje kadrova i forenziku.

Silajdžić navodi da bi ovaj posao trebalo da implementira jedno tijelo za implementaciju koje će osnovati Vijeće ministara BiH.

"Ovaj posao bi trebao biti završen u roku od šest mjeseci“, dodao je.

Lider SNSD-a Milorad Dodik očekuje od ovog sastanka postizanje dogovora o rješavanju krize koja, prema njegovom mišljenju, nije vještačka, već se radi o krizi u vezi s problemima u radu Vijeća ministara BiH.

Potvrdio je da će prihvatiti sva rješenja prema kojima u Vijeću ministara neće biti preglasavanja.

Dodik je najavio da će tražiti i podršku za poslovnik koji je predložio Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o reformi policije, Dodik navodi da je na osnovu Mostarske deklaracije potrebno formiranje direkcije za koordinaciju policije u BiH, instituta za forenziku, te agencije za utvrđivanje standarda obrazovanja policijskih kadrova.

Ovim će, smatra Dodik, biti omogućeno parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, nakon čega „političari u Bosni i Hercegovini treba da budu svjesni da je realno vrijeme za ukidanje bonskih ovlasti“.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić mišljenja je da je na sastanku potrebno najprije razgovarati o ustavnim reformama, jer one predstavljaju ključ svih problema u BiH.

Tihić je potvrdio da je dobio prijedlog plana za implementaciju reforme policije, ali je iznio stav da je potrebno uraditi cjeloviti plan, a ne neka parcijalna rješenja.

Lider HDZBiH Dragan Čović izrazio je optimizam za prevazilaženje problema čime će se otvoriti put za razgovore o ustavnim promjenama.

Čović je naglasio da je dejtonska BiH „apsolutno neupravljiva“, odbacivši mogućnost verifikacije Aneksa 4. Daytonskog sporazuma, u parlamentu BiH kako je predložio Milorad Dodik.

Sastanku prisustvuje i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak koji očekuje da političari na ovom sastanku razgovaraju o aktuelnoj pilitičkoj situaciji te pitanju evropskih integracija i ustavnih promjena.

"Sama činjenica da su tu svi lideri pokazuje da imaju dobru volju“ izjavio je Lajčak

Istaknuo je da očekuje pozitivan korak u rješavanju ključnih pitanja.