BiH
0

OPSFF osudila homofobične izjave direktora domova

Sarajevo-x.com
Organizacija za prava studenata/ica pri Filozofskom fakultetu (OPSFF) u Sarajevu najoštrije osuđuje diskriminatorne i homofobične izjave Emira Kadrića, direktora J.U. Studentski centar u Sarajevu te Dragana Mikulića, direktora J.U. Studentski dom Sveučilišta u Mostaru, navodi se u njihovom saopćenju.

Kao udruženje koje se zalaže za jednak i ravnopravan tretman svih studenata/ica, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, seksualni i/ili rodni identitet, te druge individualne i kolektivne identitete, smatraju da ovakve izjave vodećih osoba javnih ustanova u Bosni i Hercegovini moraju biti sankcionirane kako bi se spriječila i kaznila diskriminacija nad studentima/cama, te pozivaju nadležne institucije da promptno reaguju na ovakve istupe.

"Pogotovo se obraćamo Univerzitetu u Sarajevu, budući da je Studentski centar u Sarajevu njihova pridružena članica, i zahtijevamo od Rektorata UNSA-a da javno osudi ove i ovakve istupe. Pozivamo i sva druga studentska udruženja i nevladine organizacije da osude ove istupe. Govor mržnje potiče netrpeljivost i gradi mržnju u društvu. Ono što je pogotovo zabrinjavajuće je da ga sve češće čujemo i od javnih službenika/ca, osoba koje vode institucije od javnog značaja, koje se finansiraju od novca poreskih obveznika i samih studenata/ica.

Govor mržnje potiče nasilje u društvu i proizvodi društvenu klimu straha u kojoj su prava i slobode, te fizički integritet i dostojanstvo osobe ugroženi. Smatramo takvo ponašanje nedopustivim i izrazito nasilnim. Nijednoj studentici i nijednom studentu ne smiju biti uskraćeni smještaj i druge prilike na osnovu njenog ili njegovog seksualnog, rodnog ili ma kog drugog identiteta, te vjerujemo da je, pored sankcioniranja spomenutih istupa, potrebno pokrenuti reviziju i reformu sistema studentskog udomljavanja u BiH. Ova je instanca samo jedna u nizu slučajeva otvorene diskriminacije nad studentima/cama i vrijeme je da se istoj stane ukraj", stoji u njihovom saopćenju.