Objavljen način glasanja
21

Opozicija u Tuzli nije podržala uvođenje Ostalih u rukovodstvo skupštine, iz DF-a ih nazvali "privjeskom HDZ-a"

A. K.
Demokratska fronta (DF) u Tuzlanskom kantonu danas je uputila amandmane u tamošnjoj Skupštini po kojima bi bilo omogućeno da se u rukovodstvu tog zakonodavnog tijela nađu i zastupnici iz reda Ostalih. Opozicija amandmane nije podržala, izjasnivši se da su suzdržani.

Naime, pred zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su se našli amandmani na Ustav kantona, prema kojima bi i pripadnici iz reda Ostalih dobili pravo na mogućnost imenovanja u rukovodstvu tog zakonodavnog tijela.

Prema proceduri, amandmani bi bili prihvaćeni da su za njih glasale dvije trećine zastupnika, što nije bio slučaj. Naime, izmjene Ustava TK je podržalo 19 zastupnika iz pozicije, a koji dolaze iz DF-a, Stranke demokratske akcije (SDA) uz dvoje samostalnih, dok je opozicija bila suzdržana.

U opoziciji se našlo 13 zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA), Naroda i pravde (NiP) te Socijaldemokrata BiH (SDBiH).

Na ovakav način glasanja posebno se referirala zastupnica iz DF-a Sandra Imširović, stavivši fokus na SDP i NS. U javnom oglašavanju ih je nazvala "privjeskom HDZ-a".

"SDP i NS su definitivno potvrdili da su privjesak HDZ-a. Svi koji su živjeli u ubjeđenju da su ove dvije stranke građanske, danas su dobili potvrdu da SDP i NS to nisu. Mi ćemo se nastaviti boriti. Jer ovo je naša politika. I našu politiku ne određuju druge partije, naročito ne HDZ", poručila je Imširović.

Stava Imširović je i njen stranački kolega, inače predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović.

"Od političkih subjekata koji zagovaraju legitimno predstavljanje me ne čudi, ali od onih koji se predstavljaju liberalnim i građanskim ovo je porazna činjenica. U Domu naroda oni u svojim redovima imaju najviše onih iz reda Ostalih. Oni su samo dali još jedan znak da su ti politički subjekti ucjenjeni od HNS-a i HDZ-a, odosno da moraju igrati po taktu onih koji sviraju i koji igraju na kartu legitimnog predstavljanja", naveo je Vujović.

Vrijedi kazati da današnjem glasanju na sjednici Skupštine TK nisu pristupila tri zastupnika, odnosno po jedan iz SDA, SDP-a i NiP-a.

Naime, u trenutku izjašnjavanja u sali za sjednice se nisu nalazili Slađan Ilić (SDP) i Izen Hajdarević (NiP), dok je Muamer Zukić (SDA) sjednicu morao napustiti zbog zdravstvenih problema.

S problemom tehničke prirode susrela se zastupnica iz SDA Zumreta Begić te se njen glas ne nalazi u sistemu. Naknadno, pojedinačnim glasanjem ona se izjasnila da je "za" amandmane.