RS
0

Opozicija optužuje SNSD za farsu o Zakonu o popisu na nivou BiH

FENA
Parlamentarne stranke u RS-u imaju različito gledanje na odluku da se 7.septembra u Narodnoj skupštini RS-a utvrdi stav tog entiteta o predloženom Zakonu o popisu stanovništva u BiH.

Stranke opozicije optužuju SNSD da manipuliše ovim pitanjem, dok je za vlast sporan član 48. zakona.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić ističe da za tu stranku nije prihvatljiv član 48. tog zakona i ne spada u problematiku tog zakona.

“Održavanje popisa je procedura koja je manje-više tehnička, ima propisane standarde i EUROSTAT-om i popis se održava u većini zemalja u svijetu”, naglašava Radojičić.

Smatra i da kompozicija organa vlasti nema veze s popisom, već je to pitanje regulirano ustavima i zakonima, a nisu sastavni dio problemtike koja se tiče popisa.

“Što se SNSD-a tiče član 48. kako je sada definiran nema veze sa zakonom o popisu i ne treba da bude u njemu”, zaključio je Radojičić.

Za potpredsjednika PDP-a Branislava Borenovića sporna je činjenica da će Narodna skupština RS-a tek 7.septembra zauzimati stav o zakonu o popisu na nivou BiH, a 1.septembra će se o tom zakonskom aktu voditi rasprava u Domu naroda državnog parlamenta.

“Imamo smiješnu situaciju da vladajući SNSD igra dvostruku ulogu. Jednu u Sarajevu, jednu u Banjoj Luci. Prvi čovjek te stranke u Domu naroda zakazuje sjednicu za 1.septembar tog tijela, a predsjednik SNSD-a, odnosno Vlade RS-a traži od parlamenta RS-a da 7.septembra utvrđuje stavove o njemu”, ukazao je Borenović.

Ocijenio je to novim poigravanjem s građanima RS-a.

“SNSD sada pokušava naći izlaz iz situacije u koju je ušao. Mi u BiH sada gubimo dragocjeno vrijeme u kojem možemo dobiti popis stanovništva”, zaključio je potpredsjednik PDP-a i ukazao da odgađanje i manipuliranje popisom može “vječno” zadržati popis iz 1991.godine.

I za PDP je, dodao je, diskutabilan sporni član 48., ali je i najveća vrijednost popisa da se utvrdi koliko građana živi u našoj zemlji i druge podatke, zbog čega smatra da SNSD manipuliše popisom.

Potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić podržao je održavanje posebne sjednice o zauzimanju stava o popisu na nivou BiH, jer je on potreban našoj zemlji.

Bojić ipak postavlja pitanje kako se u tom zakonu “našla” sporna odreba 48. jer definiše raspodjelu vlasti koja je regulirana ustavom.

Napominje i da stav Narodne skupštine RS-a nije obavezujući te da se ranije moglo više učiniti od samog SNSD-a, koji je mogao reagovati još u proceduri pripreme tog zakona kako se sporna odredba ne bi našla u tom aktu.

Predsjednik SRSRS-a Milanko Mihajlica također pita SNSD zašto je, kada su već protiv zakona o popisu, “dopustili” da on dođe do Doma naroda.

Mogli su, smatra, da ga zaustave još u Predstavničkom domu državnog parlamenta, a ovako su pokazali “jedno licemjerstvo”.

“Očito im je važnije da se o ovome podignu tenzije dvadesetak dana pred izbore, nego da se dođe do jedinstvenog stava o popisu”, rekao je Mihajlica optuživši SNSD za “farsu” o ovom zakonu.