BiH
68

Opomena prije pauk službe: Lisice kao kazna vozačima nepropisno parkiranih automobila u KS

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Građani Kantona Sarajevo koji svoj vozila ostavljaju na za to nepredviđena mjesta, susrest će se s novim vidom kazni. Naime, Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad na točkove će postavljati mehaničku blokadu ili lisice, kao opomenu prije dolaska pauk službe.

Ovu inicijativu prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) KS i KJKP Rad je uputilo Ministarstvo saobraćaja KS te je još uvijek u izradi podzakonska regulativa.

"Mehanička blokada točkova ili lisice predstavljaju predmjeru prije dolaska pauk službe na mjesta gdje se automobili nepropisno ostavljaju. Potrebno je izvršiti predlogističku podršku, usaglasiti određene činjenice koje će biti na terenu, a to ćemo imati kada usaglasimo parking zone. Kada se one budu odredile (nulta, prva i druga), tada će se odrediti i sama dužina trajanja zadržavanja vozila na određenim parkinzima", kazao je glasnogovornik KJKP RAD Mirza Ramić.

Ističe da će se ovaj način primjenjivati na svim javnim parkinzima, osim na onima s rampama.

Postavljanje lisica na točkove automobila je bilo aktuelno '50-ih i '60-ih godina u KS, međutim pojavom sve većeg broja automobila, uspostavljena je pauk služba. IZ RAD-a i dalje apeliraju na službenike MUP-a KS da kažnjavanje vozače nepropisno parkiranih automobila.

Problem parking mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne jenjava, a Sarajlije su ponekad prinuđene satima tražiti mjesto za parkiranje. Do sada je najavljena gradnja nekoliko podzemnih parking garaža u centru grada, koje bi dijelom trebale riješiti problem parkiranja.