BiH
148

Općinski sud u Sarajevu poništava naredbu o pretresu Klixa?

Piše: E. G.
Dario Novalić, Borka Rudić, Dario Šimić i Jasmin Hadžiahmetović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prema informacijama Federalne televizije (FTV), Općinski sud u Sarajevu će prošlosedmični pretres prostorija portala Klix.ba najvjerovatnije proglasiti nezakonitim.

Portalu Klix.ba će, prema trenutno raspoloživim saznanjima, biti vraćena oprema koja je oduzeta prošli ponedjeljak u pretresu koji su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo.

Advokatski tim portala Klix.ba je nakon prošlosedmičnog pretresa prostorija uputio žalbu zbog izuzetih stvari, a Općinski sud će najvjerovatnije prihvatiti žalbu. Međutim, treba sačekati zvaničnu informaciju iz nadležnog Suda.

Inače, danas je u sarajevskom Mediacentru održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali predstavnici Udruženja BH novinari, Vijeća za štampu i portala Klix.ba, gdje je još jednom upozoreno na grubo kršenje novinarskih prava u BiH.

Kao i sa jučerašnjeg protestnog skupa u Banjoj Luci, danas je iz Sarajeva poslana poruka svim institucijama u državi, a to je da moraju stati u zaštitu slobode govora i novinarskog izvještavanja.

Razlog tome je učestalo kršenje medijskih sloboda i ugrožavanje sigurnosti novinara u BiH te uključenost javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, koji najčešće prolaze bez reakcija policijskih i pravosudnih institucija.

"I pored informacije iz medija da će možda biti poništen naredba o pretresu prostorija portala Klix.ba, ovo tužilaštvo i dalje nastavlja vršiti provjere u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti prilikom izvršenja predmetnog pretresa“, rekao je za Klix.ba portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić.