Uz prisustvo policije
149

Općinska inspekcija zapečatila zlataru na Baščaršiji, zanatlije očajne

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jutros su predstavnici Općine Stari Grad u Sarajevu zatvorili jednu zlataru u narodu poznatoj Zlatarskoj ulici, a prema riječima očevidaca, došlo je i do određenih problema, jer navodno vlasnik radnje nije želio napustiti prostor.
Fotoreporter portala Klix.ba je na terenu zatekao "zapečaćenu" radnju na čijim vratima se nalazila obavijest da je ona od danas zatvorena, bez bilo kakvog dodatnog obrazloženja.

Kako saznajemo, na terenu je bila prisutna i policija, a zlatar Omer Mehmedagić je sve vrijeme ponavljao da je izmirio sve dugove prema Općini Stari Grad, zbog čega i nije želio izaći iz radnje. Međutim, to je na kraju učinio.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Mehmedagić je također tvrdio i da je njegov otac kupio radnju te da je više od 40 godina u posjedu njegove porodice. Istakao je da radnja nije bila otvorena tokom pandemije, ali da su kirija i sva dugovanja izmireni.

Ostale njegove kolege su bile ogorčene zbog onoga što se dešava.

Na terenu su našem fotoreporteru ostali zlatari rekli da Općina Stari Grad namjerno zatvara radnje, a vlasnik čija je radnja danas zatvorena otišao je s advokatom.

Ranije su se iz Općine Stari Grad oglasili vezano za ovu temu navodeći da pozivaju sve zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Općine Stari Grad da se pridržavaju propisa koji reguliraju tu oblast, a sve jer su, prema njihovim navodima, primijetili zloupotrebe.

Kako su kazali, bilo kakvo kršenje obaveza neće biti tolerisano, posebno imajući u vidu podršku koju je ova lokalna zajednica, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, pružila i još pruža zakupcima kako bi se umanjile posljedice pandemije koronavirusa.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Tada su naveli da su kao jedan od primjera zloupotrebe općinskih poslovnih prostora evidentirali i tzv. "ustupnine zakupa", uz enormno visoke novčane naknade – i do nekoliko desetina hiljada KM, a koje vrše zakupci pravne osobe.

Poslali smo i upit Općini Stari Grad kako bismo zapravo saznali šta je razlog današnjeg zatvaranja radnje.