Javna infrastruktura
67

Općina Novi Grad Sarajevo iznijela niz kritika na račun kantonalne vlasti po pitanju vodosnabdijevanja

B. R.
Općina Novi Grad Sarajevo (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Općina Novi Grad Sarajevo (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Općina Novi Grad Sarajevo nezadovoljna je odnosom kantonalne vlasti prema pitanju vodosnabdijevanja.

Kako su saopćili iz Općine Novi Grad, nakon što je kantonalni ministar za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) 9. augusta informisao javnost da je ministarstvo, na čijem je čelu, prošle godine za vodovodnu problematiku na području općine Novi Grad izdvojilo ukupno 693.518 KM, od čega Općina nije utrošila niti jednu marku, obavještavaju da je Općina Novi Grad Sarajevo realizirala projekte, za koje su trebala biti odobrena sredstva resornog ministarstva, ali sredstvima iz vlastitog budžeta, zbog besmislenih uslova koje je propisalo ministarstvo.

"Sporazum o sufinansiranju ovih projekata potpisan je tek na kraju maja 2021., a uslov da bi se sredstva koristila prema sporazumu je bio da se projekti okončaju do 31.12.2021. Kako procedura javne nabavke traje prilično dugo, naročito u slučajevima kada postoje žalbe i kako građevinska sezona ne traje cijelu godinu, nemoguće je da se u tom roku projekti okončaju. Međutim, radovi su izvedeni i naravno plaćeni sredstvima iz općinskog budžeta u iznosu od 350.000 KM, i to u ulicama Ranovačka i Šehidska u dužini 1.085 metara. Izgrađeni su daktilni cijevovodi DN 150 u dužini od 320 metara i DN 150 u dužini od 765 metara sa priključcima na 48 građevina, koje gravitiraju ovim ulicama. Isto je i sa izgradnjom kanalizacione mreže u ulicama Vejsila Čurčića i Kodžina. Projekti su realizirani sredstvima Općine Novi Grad Sarajevo", obrazloženo je.

Iz Općine Novi Grad su obavijestili i to da je, kako su naglasili, loša praksa koju je uvelo aktuelni saziv kantonalne vlade, jer je u ranijem periodu korištenje sredstava iz vodnih naknada bilo jednostavnije i moguće zato što su sredstva prebačena općinama po potpisivanju sporazuma, a općine su nakon okončanja projekata izvještavale ministarstvo uz svu prateću dokumentaciju.

"No, neko je odlučio da sve to zakomplikuje i onemogući. Napominjemo da se radi o namjenskim sredstvima iz vodnih naknada, koja svakako pripadaju općinama u određenim procentima, onako kako dio sredstava pripada i kantonima i Federaciji Bosne i Hercegovine te se ne radi ni o kakvoj dobroj volji, nego obavezi vašeg ministarstva da sredstva rasporedi prema općinama. Nažalost, zbog sporosti, neadekvatnih uslova, koje ministarstvo nameće prema općinama, korištenje ovih sredstava je veoma otežano, a ponekad i onemogućeno", poručeno je.

Kako je istaknuto, bez obzira na sve navedeno, Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja sa realizacijom projekta vodosnabdijevanja prostora Ahatovića i Dobroševića u skladu sa vlastitim mogućnostima, gdje su trenutno u toku radovi na izgradnji novih dva kilometra gradske vodovodne mreže, na koju će biti priključeno oko 100 građevina u ulicama Ahatovićka, 14. juni i Ramiza Hrvačića.

"Umorni smo više od objašnjavanja kako bi trebalo da radite svoj posao i ne čekamo vaše programe niti sporazume, nego radimo onoliko koliko možemo iz vlastitih izvora, a kada nešto dobijemo od kantona dobro je došlo, kao i svaka pomoć u velikim poslovima. Žalosno je da kanton, odnosno vaše ministarstvo, osim sredstava iz vodnih naknada koje ionako pripadaju općini, ne izdvaja i vlastita sredstva za rješavanje problema vodosnabdijevanja u dijelovima grada koji nemaju gradsku vodu", ukazano je.

Kanton Sarajevo se, kako je navedeno, zadužuje kod Evropske za obnovu i razvoj (EBRD) desetine miliona eura za rekonstrukciju vodovodne mreže u dijelovima grada koji već imaju vodu, ali za dijelove u kojima nema gradske vode ne izdvaja se nijedna marka tog novca.

"I kada smo već na temi vodosnabdijevanja Ahatovića i Dobroševića, prilika je da i vas kao resornog ministra upitamo da li znate da Općina Novi Grad Sarajevo već deset godina plaća račun za struju kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK). Ova činjenica nažalost govori sve o odnosu kantona i ovog preduzeća prema problemu vodosnabdijevanja u ovim dijelovima grada. Već deset godina preduzeće ViK ne preuzima obavezu plaćanja računa za vodu na pumpnim stanicama za rezervoare Donji Mihaljević i Reljevo u Dobroševićima, i nakon desetina poslanih dopisa kojima je traženo da preuzmu svoju infrastrukturu. To se iz njima znanih razloga nikada nije desilo. U isto vrijeme ovo preduzeće uredno naplaćuje vodu od građana", tvrde u Općini Novi Grad Sarajevo.

Očekuju od ministra Hadžiahmetovića da nešto učini kako bi se navedeni problem riješio. Predlažu da se kod korištenja sredstava iz vodnih naknada, koje pripadaju općinama, vrati na procedure, koje su, kako je naglašeno, godinama funkcionirale, umjesto što uvodi "besmislene metode" koje u praksi ne funkcioniraju.

Pozvali su i to da dio sredstava iz kredita EBRD-a ili budžeta Kantona Sarajevo osigura kako bi se u dijelovima grada, koji nemaju gradsku vodu, ona što prije osigurala. Ocijenjeno je da bi to bilo mnogo važnije od rješavanja problema u vodosnabdijevanju Istočnog Sarajeva, čemu se ne protive, ali smatraju da postoje i veći prioriteti.